neděle 27. září 2015

The Daring Bakers: Irský chléb (nasladko)

Zářijová výzva The Daring Bakers se opět nesla ve slaném duchu a opět nabídla recept na chléb - tentokráte tzv. Irish soda bread", čili irský chléb s jedlou sodou. Jedná se o tzv. rychlý chléb, protože těsto neobsahuje droždí a není třeba ho nechávat kynout. Nabude pěkně v troubě během pečení, díky chemické reakci mezi jedlou sodou a kyselinou v podmáslí (zřejmě kyselina mléčná?). Variací na tento chléb je opravdu mnoho, může být ze světlé či tmavé mouky, bezlepkový, s bylinkami a sýrem, nasladko s rozinkami... a právě sladkou verzi jsem zvolila já. Chlebíček je jednoduchý na přípravu, má bohatou máslovou chuť, přestože je v něm másla poměrně málo, smetana mu zase dodá na vláčnosti. Je výborný samotný i s máslem.


Ingredience

350 g hladké mouky
120 g cukru krystal
1 vrchovatá lžička pečícího prášku
1 vrchovatá lžička jedlé sody
špetka soli
50 g másla, rozpuštěného
250 ml podmáslí
60 ml smetany na šlehání
1 vejce
hrst hrozinek

Postup

Hrozinky si dopředu namočíme, nebo je zalijeme vroucí vodou a necháme 5-10 minut louhovat. Troubu předehřejeme na 175 °C. V míse smícháme mouku, cukr, pečící prášek, jedlou sodu a sůl. Zvlášť prošleháme máslo, podmáslí, smetanu a vejce a přilijeme k sypkým surovinám. Přidáme hrozinky a metličkou vymícháme lepivé těsto. 

Chlebíčkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, za pomoci stěrky do ní přendáme těsto. Pečeme asi 45 minut, testujeme špejlí. Pokud povrch zlátne příliš rychle, zakryjeme ho alobalem. Necháme vychladnout na mřížce.

*For the month of September Meredith from the Poco Loco Olsons challenged us to experiment with soda bread.

Inspirace: www.soufflebombay.com

1 komentář:

  1. Your bread looks so delicious. I'm glad you had fun experimenting with the flavor profile! Great job!

    OdpovědětVymazat