pátek 18. března 2016

Celozrnný chléb s ovesnými vločkami

Určitě jste si všimli, že slané pečivo se tady zrovna moc neobjevuje. Vlastně tohle je teprve druhý recept. Přitom jednu dobu jsem si s pečením různých druhů chleba a housek docela vyhrála. Neříkám, že tímto se k tomu zase vrátím, pořád si myslím, že i v obchodě se dá koupit dobré pečivo, ale čas od času je fajn si nějaké upéct i doma. Už jen pro tu vůni, která se během pečení line až ven. Tentokrát byla oříškovo-medová, to jak se pražily ovesné vločky, a nedalo se jí odolat. Musela jsem si kousek ukrojit, jakmile chleba maličko vychladl. S máslem a medem to byla učiněná lahoda. Těsto je trochu buchtovité (tím myslím hutné a měkké) a musím říct, že nejvíc mi chutnalo právě nasladko, s medem nebo marmeládou. Takže zas tak daleko od sladkého pečení jsem nakonec nebyla.


Ingredience

375 g celozrnné mouky
125 g jemných ovesných vloček
1 lžička soli
1 lžička jedlé sody
300 ml podmáslí
1 lžička medu

Postup

V míse smícháme mouku, vločky, sůl a jedlou sodu. Zvlášť promícháme podmáslí s medem, přilijeme k moučné směsi a vypracujeme tužší, mírně lepivé těsto. Pokud se nedaří spojit v kompaktní hmotu, přilijeme trochu podmáslí, ale opatrně.

Troubu předehřejeme na 220 °C. Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem (já jsem ji ještě pro jistotu vysypala jemně mletými vločkami). Těsto zformujeme v podlouhlý bochánek, dáme do formy a pečeme 20 minut. Poté teplotu snížíme na 200 °C a pečeme dalších 30 minut. Pokud chléb zlátne příliš rychle, přikryjeme ho alobalem a odkryjeme až ke konci pečení. Necháme asi 10 minut chladnout ve formě, poté ho vyklopíme na mřížku.







Inspirace: Recept mám už dlouho, napsaný na papírku a založený s ostatními recepty, opsala jsem si ho z nějaké diskuze kdesi na Seznamu...

6 komentářů:

  1. U nás teď docela celozrnné chleby letí, takže určitě vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam.. Ten někdy vyzkouším, děkuji ti za recept :-)

    Nela Agáta z Beauty Charm

    OdpovědětVymazat
  3. Takto nádherný a přitom tak jednoduchý? To prostě musím vyzkoušet :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla to vážně rychlovka :-) A ještě rychleji byl snědený, nestačil pořádně ani vychladnout.

      Vymazat