pondělí 14. března 2016

Chinois: kynuté rolky s vanilkovým krémem

Pokud jste někdy byli ve Francii, ať už za sněhem, vínem či Eiffelovkou, a zašli si do pekárny pro něco dobrého k snídani, narazili jste tam určitě i na Chinois. Měkkounké a vláčné těsto, hříšně dobrý vanilkový krém, hrozinky, někdy i čokoládové pecičky, to všechno v tradičním francouzském koláči, který připomíná šneky. A přitom je to vlastně Číňan (chinois = "Číňan / čínský / čínština"). Zjistila jsem to náhodou, když jsem recept hledala na Pinterestu - chtěla jsem mít jistotu, že bude chutnat jako originál. Jenže při zadání slova "Chinois" mi vyhledávač našel hlavně čínské umění. Ke koláči jsem se nakonec dopátrala a na francouzské Wikipedii objevila něco k tomu zvláštnímu pojmenování. Ještěže existují online překladače. Tenhle vanilkový zázrak ovšem nepochází ani z Francie, ani z Číny, ale z Německa. První francouzský dovozce nebyl schopen Schneckenkuche správně vyslovit, až nakonec pronesl něco jako: "De toute façon pour moi, c'est du chinois." ("Tak či tak, pro mne je to Číňan." - my bychom asi řekli "pro mne je to španělská vesnice", ale to bychom se do toho zamotali úplně - holt překladatelský oříšek :-) A koláč jménem Chinois byl na světě...

Ingredience

(kulatá forma o průměru 24 cm)

100 ml mléka, vlažného
15 g droždí
400 g hladké mouky + 1 lžíce na kvásek
50 g cukru + 1 lžíce na kvásek1 lžička soli
120 g másla, změklého
2 vejce

Krém*

500 ml mléka
1 vanilkový lusk
4 žloutky
80 g cukru krystal
35 g kukuřičného škrobu

*Krému je poměrně dost, těsto jde hůře zavinout i krájet na rolky, ale je tak moc dobrý, že bych rozhodně neubírala ( i když některé recepty uvádí poloviční množství).

50 g hrozinek, předem namočených

1 vejce a 2 lžíce mléka na potření

Postup 

Na těsto budeme potřebovat kvásek - do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci mouky a cukru, rozmícháme, mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo odpočinout, zhruba 15-30 minut.

Mezitím si připravíme krém. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábneme zrníčka. Přidáme je i s luskem do mléka a v rendlíku přivedeme k varu. Žloutky (můžeme je přecedit přes cedník, aby v nich nezůstala "poutka") rozšleháme se škrobem a cukrem. Když je mléko horké, naběračkou ho tenkým pramínkem za stálého míchání přiléváme ke žloutkům. Jakmile je směs dostatečně horká, vlejeme ji zpátky k mléku. Díky tomu se žloutky nesrazí. Za stálého míchání povaříme asi 5 minut, dokud krém nezhoustne. Vyjmeme lusk. Krém přelijeme do misky, na povrch přitiskneme potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup*, a dáme vychladit.

*Fólii jsem dřív nedávala, byla jsem dost nedůvěřivá a myslela si, že ji pak určitě stáhnu i s půlkou krému. Nemusíte se ale bát, jde lehce dolů a krému na ní nezůstane skoro ani kapka.

Když kvásek vzejde, opatrně k němu přisypeme mouku, cukr a sůl, máslo pokrájené na plátky a rozšlehaná vajíčka. Vypracujeme vláčné nelepivé těsto. Mísu opět zakryjeme utěrkou a těsto necháme asi hodinu a půl kynout.

Na lehce pomoučněném vále vyválíme obdelník cca 30 cm široký a 1 cm vysoký. Potřeme ho vanilkovým krémem a posypeme hrozinkami. Těsto svineme v roládu a opatrně nakrájíme na zhruba čtyřcentimetrové kousky. 

Formu vyložíme pečícím papírem, může i lehce přesahovat ven. Rolky klademe do formy řezem dolů, menší rozestupy nevadí, těsto ještě hodně nakyne. Zakryjeme je utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout. Poté si předehřejeme troubu na 180 °C. Rolky potřeme vajíčkem rozšlehaným s mlékem a pečeme dozlatova, asi 30 minut. (Přiznám se, že jsem nestíhala a závěrečné kynutí tedy vynechala. Navíc jsem zapomněla rolky potřít vajíčkem. A myslím, že to ničemu nevadilo.)

 



Inspirace: www.perleensucre.com

2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Děkuji. Rozhodně zkuste, chutnají skvěle - vláčné těsto a k tomu ten vanilkový krém... myslím, že brzy budu dělat znovu. Upekla jsem je v neděli večer a v pondělí odpoledne byly pryč.

      Vymazat