čtvrtek 28. dubna 2016

Čokoládový dort s Guinessem, krémem z bílé čokolády a karamelizovanými hruškami

Narozeninové oslavy jsem nikdy neměla moc ráda, asi jsem na ně nebyla dostatečně společenská, zato teď jak zvětřím, že má někdo z mých milých a blízkých zase (!) narozeniny, už se nemůžu dočkat. Samozřejmě ani tak oslavy, jako pečení dortu. Minimálně pětkrát denně sjíždím Pinterest a hledám ty nejlepší recepty na korpusy a krémy, desetkrát denně si prohlížím inspirující fotky těch nejkrásnějších dortů, dvacetkrát denně se zasním a hlavou mi běží možné i nemožné kombinace chutí. Tentokráte se jednalo o "chlapský" dort, takže bylo celkem nasnadě, že v hlavní roli bude pivo a čokoláda. Tmavé pivo typu stout si totiž s čokoládou skvěle rozumí. Čokoláda si zase skvěle rozumí s hruškami (zkaramelizovaná hrušková šťáva navíc korpus zvlhčila a přidala i další chuť). Aby byl dort na řezu pěkně kontrastní, zvolila jsem krém z bílé čokolády, odlehčené šlehačkou. A protože chlapský dort by měl vypadat trochu drsně, ozdobila jsem ho čokoládovými střepy. 

Ingredience

Korpus

(forma o průměru 20 cm)

250 ml tmavého piva typu Guiness
200 g másla
180 g cukru krystal
60 g holandského kakaa
4 vejce
200 ml zakysané smetany
350 g hladké mouky
2 1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli

Krém

450 ml smetany na šlehání
200 g kvalitní bílé čokolády

Karamelizované hrušky 

3 hrušky
1 lžíce másla
2 lžíce cukru krystal
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli

Čokoládové střepy

200 g kvalitní čokolády (používám 52% čokoládu na vaření)

Postup

Korpus

Do rendlíku nalijeme pivo, přidáme máslo a na mírném plameni mícháme, až se máslo rozpustí. Poté přidáme cukr a kakao, opět necháme rozpustit. Stáhneme z ohně a necháme zchladnout na pokojovou teplotu.

V míse metličkou prošleháme vajíčka se zakysanou smetanou, přilijeme pivo z rendlíku a promícháme. Poté zapracujeme i prosátou mouku, jedlou sodu a sůl. 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Dno kulaté rozevírací formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní polovinu těsta (navážila jsem cca 750 g) a pečeme zhruba hodinu. Testujeme špejlí, pokud na ní ulpí pouze jeden, dva vlhké drobečky, je korpus hotov. Necháme ho asi 10 minut chladnout ve formě, poté ho vyklopíme na drátěnou podložku vrchem dolů a upečeme druhý korpus.

Tip č. 1: Ideální samozřejmě je, když máte formy dvě a pečete tak oba korpusy zaráz. Pokud ne a nechce se vám péct nadvakrát, můžete zkusit upéct veškeré těsto v jedné formě. V tom případě vyložte pečícím papírem i boky formy tak, aby alespoň o 5 centimetrů přesahoval, těsto by jinak mohlo utéct z formy. Korpus pak budete prořezávat třikrát - na čtyři pláty.

Krém

Smetanu ohřejeme téměř k bodu varu, přelijeme jí čokoládu nalámanou na malé kousky a necháme chvíli stát. Poté ji rozmícháme dohladka a dáme vychladit do lednice.

Tip č. 2: Protože jsem chtěla, aby byl krém lehký a nepřeslazený, obsahuje v poměru k čokoládě hodně šlehačky - je proto celkem "měkký" a dort je nutné před krájením nechat důkladně vychladit v ledničce. Pokud byste ho chtěli někam převážet či ho chystali v teplejším počasím, můžete ho zpevnit želatinou (nejlépe práškovou, připravenou podle návodu). Stačí ji do krému vmíchat těsně předtím, než ho začnete šlehat.

Karamelizované hrušky

Hrušky oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi rozpustíme máslo a hrušky za stálého míchání několik minut opékáme, až pustí šťávu. Zasypeme je cukrem a až zkaramelizuje a zezlátne, sporák vypneme. Teprve poté vmícháme sůl a vanilkový extrakt. Necháme vychladnout.

Čokoládové střepy

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnce (na poloviční výkon a opatrně, má tendenci se rychle spálit). Nalijeme ji na obdélník pečícího papíru, zhruba o rozměrech klasického plechu na pečení, a pečlivě rozetřeme, aby vrstva čokolády byla rovnoměrná. Navrch přitiskneme další obdélník pečícího papíru, opatrně ho uhladíme, aby nikde nezůstaly vzduchové bublinky. Poté ho podélně srolujeme do ruličky, kterou zajistíme gumičkou, a uložíme do chladničky ztuhnout.

Sestavení dortu

Oba korpusy seřízneme dorovna a jedenkrát prořízneme, dostaneme tak 4 pláty. Vychlazený čokoládový krém ušleháme dotuha, zabere to asi 2 minuty (pozor na přešlehání, mohl by se zdrcnout). Zhruba 4 lžíce krému si odložíme stranou. Na spodní plát korpusu naneseme polovinu karamelizovaných hrušek (i se šťávou) a třetinu krému, přikryjeme druhým plátem. Na ten naneseme pouze krém. Zakryjeme ho třetím korpusem, opět naneseme hrušky, krém a poslední plát korpusu. Krémem, který jsme si odložili stranou, pomažeme vrch a boky dortu. Dort necháme alespoň půl hodiny vychladit v ledničce.

Papírovou ruličku opatrně rozmotáme, ztuhlá čokoláda sama popraská a vytvoří tak střepy (případně si pomůžeme ostrým nožem). Čokoládovými střepy obložíme boky dortu, vždy je opatrně přitiskneme na krém, zbytek pak nasypeme navrch. Pracujeme rychle, aby se čokoláda pod dotekem rukou nezačala rozpouštět.

Inspirace: www.simplyrecipes.com

10 komentářů:

  1. Vypadá nádherně :) a s pivem to musí být velmi zajímavá chuť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tedy je! Ale nemusíte se bát, přímo pivo tam cítit není, spíš prohloubí chuť čokolády a dodá karamelový podtón...

      Vymazat
  2. Tak to by byl přesně dort pro mého muže!

    NEPLECHA NA PLECHU

    OdpovědětVymazat
  3. Mohu nechat krém chladit přes noc a vyšlehat druhý den? Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, můžete :-) Hezký den a ať se dort povede!

      Vymazat
    2. Děkuji, myslím že povedl, i když korpus jsem náhodou kontrolovala po půl hoďce a už byl :)

      Vymazat
    3. Opravdu? To je zajímavé!Tak ještě že to dobře dopadlo a nespálil se. Doufám, že i chutnal :)

      Vymazat
  4. Dobrý den, moc děkuji za skvělý recept, na pánském dýchánku v garáži sklidil mega ohlas, sousedi mě uctivě zdravili ještě třetí den 😁 a to přestože v okamžiku kdy jsem míchala do krému želatinu, tak se vzbudilo dítě a pak jsem patlala do dortu poloztuhly žabí sliz...ale nakonec se ta hrubá struktura k tomu cokoladovemu plotu i docela hodila. Hrusticek dám příště o něco víc (možná jsem měla malé), ty tomu dávají šmrnc. Ještě jednou díky!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já děkuju za milý a vtipný komentář, ještě teď se směju 😄 Dělat cokoliv s dětma za zády je docela bojovka, dokonce i když spí, to znám moc dobře. Tak jsem ráda, že vše nakonec vyšlo a že dort měl úspěch. Hezký den, Katka

      Vymazat