středa 20. dubna 2016

Far Breton: pudinková buchta se sušenými švestkami

Na mém "bake-listu" už mám tuhle buchtu hodně dlouho, připomněl mi ji ale až časopis Apetit. V dubnovém čísle se totiž objevila na poslední stránce. Musím se přiznat, že koncem roku už jsem zvažovala, zda vůbec food časopisy odebírat a jaké vlastně, nějak jsem měla pocit, že recepty se hodně opakují... Ono se ani není čemu divit, za ty roky. Ale posledních několik čísel mě vážně mile překvapilo, z dubnového jsem byla nadšená a z květnového, které jsem si koupila dnes, doslova skáču radostí. Mám chuť vyzkoušet každý druhý recept a k tomu ty úžasné dorty! Ale zpátky k pudinkové buchtě. V originále se jmenuje Far Breton, čili Bretaňský Far. Pochází totiž z Francie, přesně řečeno z historického regionu Bretaň. Je to vlastně dozlatova upečený pudink z mléka, vajec a mouky, se sušenými švestkami. V některých receptech je máčí do alkoholu (Amaretto, koňak, u nás by asi nikoho neurazil rum, co teprve taková slivovice - švestky na druhou), nutné to ale není, i tak švestky úžasně ochutí celou buchtu.


Ingredience

(na hlubší pekáček nebo i do více menších misek - moje forma má rozměr 20 x 26 cm, 5 cm na výšku, a nevešlo se, odlila jsem ještě do dvou malých kokotek)

100 - 200 g sušených švestek*
250 g hladké mouky
150 g cukru krystal
4 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
1 litr mléka

* švestky dejte podle chuti, já jsem měla 125 g balení sušených kalifornských švestek, cca 18 kousků, které po namočení byly krásně velké, sladké a šťavnaté

Postup

Švestky si dopředu zalijeme vodou a necháme několik hodin nabobtnat. 

Tip: Když je zalijeme vroucí vodou, budou měkké mnohem dříve - měla by stačit i necelá hodinka.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Z mouky, cukru, vajíček a vanilky vymícháme hutné těsto. Poté za stálého míchání příléváme tenkým pramínkem mléko, dokud nedosáhneme hladké konzistence. Výsledné těsto je velmi řídké, ale tak to má být.

Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Dno rovnoměrně poklademe švestkami a opatrně je zalijeme těstem. Pečeme, až povrch zpevní a zezlátne, zhruba 50 - 60 minut. Tady ovšem velmi záleží na typu trouby. Já jsem po půl hodině raději teplotu snížila na 180 °C, protože buchta začala zlátnout až moc. Po dalších 20 minutách jsem ji vypnula úplně a buchtu nechala ještě 10 minut dojít. Teprve poté jsem ji vytáhla ven a na mřížce nechala vychladnout úplně.










Inspirace: Apetit magazín, www.girlsguidetoparis.com


7 komentářů:

  1. Velmi zajímavá konzistence :) určitě stojí za vyzkoušení :)

    OdpovědětVymazat
  2. Páni, to vypadá luxusně, jak seženu švestky a hlídání prcka, okamžitě otestuju😍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dá se upéct i s dítětem u nohou, vyzkoušeno ;-)

      Vymazat
    2. To u nás bohužel nehrozí, trouva je jeho oblíbené místo, popálil by se a k tomu nevydrží ani vteřinu v klidu, zvlášť když vidí jídlo, začne hned dělat scény jakto, že on nic nedostal (klidně 5 min po krmení)😣

      Vymazat
  3. Mirka J.
    A kde je ten pudinkový prášek, když se buchta jmenuje pudinková? Nebo se tam vůbec nedává?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirko, pravý pudink je z mléka, vajec, vanilkového lusku, cukru a kukuřičného škrobu/hladké mouky, ten z prášku je v podstatě náhražka a ulehčení :-) Takže buchta je pravá pudinková (mouky je tam ovšem podstatně více, aby měla správnou konzistenci) a žádný prášek tam nepatří. Hezký den, Katka Š.

      Vymazat