úterý 12. dubna 2016

Magic cake: vrstvená čokoládová buchta

Doma máme rádi sladkou snídani i svačinu, a i když nemusí být oboje a rozhodně ne každý den, stejně často peču nějaký moučník i přes týden. Zatímco o víkendu mi nevadí si s dezerty trochu pohrát, v týdnu nebývá času nazbyt, takže ideální je nějaká rychlovka, co dům dal. Čili vcukuletu nachystáno a nejlépe z ingrediencí, které mám běžně doma. Mezi takové recepty rozhodně patří i vanilkový magic cake. Těsto jsem ušlehala za deset minut, nalila do formy a za hodinu vytáhla neskutečnou dobrotu - piškot, krém a pudink v jednom. Ani se nedivím, že se skoro okamžitě zařadil mezi nejoblíbenější moučníky u nás doma i tady na blogu. Hned mi taky bylo jasné, že musím vyzkoušet i čokoládovou variantu. Poprvé jsem vycházela z jiného receptu a střed buchty zůstal i po dlouhém pečení a úplném zchladnutí dost tekutý, k dalšímu pečení jsem se dostala až teď a konečně jsem byla spokojená. Pokud tedy máte radši čokoládu než vanilku, tohle je recept přesně pro vás.


A na výběr máte ze dvou vyzkoušených receptů - buď můžete použít původní recept na vanilkový magic cake, kdy stačí nahradit část mouky kakaem (50 g),  nebo postupujte podle receptu tady, který má v ingrediencích i malého panáka kávy. Díky ní se prohloubí chuť čokolády. Ovšem kávové aroma je v krému/pudinku i trochu cítit, takže pokud kávu nepijete, pusťte se spíš do prvního receptu. Nám chutnaly obě verze.

Ingredience

4 vejce
150 g cukru krystal
120 g másla, rozpuštěného
30 ml horké kávy (z 1 lžičky instantní kávy)
100 g mouky
50 g kakaa
600 ml mléka, ohřátého

Postup

Troubu předehřejeme na 160 °C. Bílky vyšleháme dotuha a dáme stranou. Žloutky utřeme s cukrem, až zesvětlají a nabudou. Za stálého šlehání opatrně přilijeme máslo a horkou kávu, poté vmícháme hladkou mouku s kakaem a opět tenkým pramínkem vlijeme mléko. Těsto bude velmi řídké, až tekuté. Nakonec stěrkou natřikrát vmícháme sníh z bílků, můžeme si pomoci metličkou, ale důležité je sníh úplně nerozbít (ani by vám ale v těstě neměly plavat žádné bílé kusy").

Těsto nalijeme do menší a hlubší formy vyložené pečícím papírem nebo vymazané máslem a vysypané hrubou moukou (moje forma má rozměr 20 x 26 cm, 5 cm na výšku). Během pečení nenabude, takže na velkém plechu by se upekla jen tenká placka. Pečeme asi 50-60 minut (pekla jsem přesně hodinu a po vychladnutí byla prostřední vrstva spíš tužší a pudinková než krémová, takže příště bych těch cca 10 minut ubrala). Po zatřesení formou by se buchta neměla chvět, ale pokud do ní píchneme špejlí, prostřední vrstva bude stále vlhká. Protože piškot může poměrně rychle tmavnout, během pečení ho případně zakryjeme alobalem. Necháme vychladnout, uchováváme v lednici.










Inspirace: www.jocooks.com, www.whiteonricecouple.com

4 komentáře:

  1. Vypadá zajímavě :) jenom škoda, že já nesmím čokoládu. Takže pro mě ten vanilkový :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vanilkový je stejně nej! Já teda miluju vanilkový pudink :-)

      Vymazat
  2. No, nepovedlo se. Sice chutná dobře, ale mám ho zdrcnutý, asi jsem něco popletla… a navíc mám pečenku Eta a ne troubu tak jsem nevěděla jak se to v tom bude chovat. ale určitě to příště ještě zkusím!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Elisabette, jestli je zdrcnutý, tak možná byl sníh moc rozbitý. Když se do těsta vmíchá příliš důkladně, nepracuje během pečení, jak by měl. S pečenkou/remoskou nemám zkušenosti, takže zda i to mohlo mít vliv, netuším. Každopádně hlavní je, že chutnal, a držím pěsti při dalším pečení! Hezký den, Katka

      Vymazat