pondělí 4. dubna 2016

Skořicová buchta s jablky a tvarohovým krémem

Minulý týden se konečně udělalo hezky. Slunce docela hřálo, vítr sice pořád fučel, ovšem to tady u nás skoro pořád (někdy si připadám jak na Větrné hůrce), tak jsem toho využila a zakotvila na lavičce. Konečně jsem měla možnost vytáhnout časopis, už jich mám doma pěknou sbírku. Myslím těch, co čekají na přečtení. Beru je s sebou ven skoro pokaždé, ale v zimě se s časopisem moc vysedávat nedá, leda tak na něm. A protože je čtu od těch nejaktuálnějších (to abych vařila/pekla sezónně), mám pocit, že k tomu vánočnímu se dostanu asi zas až na noce. Teď jsem tedy měla v ruce dubnový Apetit. A hned mi padl zrak na skořicový koláč ze špaldové mouky. Koupila jsem ji před pár dny a nějak zatím nevěděla co s ní.Tvarohový krém jsem zase potřebovala vyzkoušet, protože o víkendu jsem měla v plánu péct cupcakes. Recept jsem si ale dost upravila, ingredience i množství. A výsledek mě vážně bavil - hutné a voňavé těsto, šťavnatá jablka a jemný krém. Rychlovka, kterou jsem rozhodně nepekla naposledy.

Ingredience

(plech o rozměrech 35 x 20 cm, pro vyšší korpus použijte menší)

300 g špaldové mouky
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
1 lžíce mleté skořice
150 g třtinového cukru
špetka soli
3 vejce
100 ml oleje
150 ml bílého jogurtu

2 velká jablka, oloupaná a nakrájená na tenké plátky

Krém*

250 g plnotučného tvarohu v kostce
50 g cukru moučka (případně více - podle chuti)
1/2 kelímku smetany na šlehání (125 ml)

mletá skořice a javorový sirup navrch 

*množství krému záleží i na velikosti plechu/formy - pokud budete mít plech o stejných rozměrech a chcete vysokou vrstvu krému jako je na fotce, udělejte ho raději dvojnásobek

Postup


Troubu si předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme mouku, kypřící prášek, skořici, cukr a sůl. Zvlášť prošleháme vajíčka s olejem a jogurtem, přilijeme je k sypké směsi a a důkladně promícháme.

Těsto nalijeme na menší plech vyložený pečícím papírem. Uhladíme ho a poklademe plátky jablek. Klademe je kousek přes sebe, nebo je můžeme našikmo zatlačit do těsta. Poté je mašlovačkou potřeme javorovým sirupem. Buchtu pečeme asi 30-40 minut (podle výšky těsta), testujeme špejlí. 

Na krém krátce prošleháme tvaroh s cukrem (nelekejte se, pokud bude připomínat spíše drobenku) a přidáme smetanu. Nejdříve šleháme na nízké otáčky, aby se vše spojilo a v krému nebyly hrudky, poté otáčky zvýšíme a vyšleháme pevný krém. Šleháme max. dvě minuty, jinak by se mohl srazit.

Krém naneseme na vychladlou buchtu (lžící nebo cukrářským sáčkem se zdobící špičkou), polijeme javorovým sirupem a poprášíme skořicí. 


Inspirace: Apetit magazín


2 komentáře:

  1. Vypadá nádherně :) navíc všechno co je s jablky a skořicí a tvarohem je výborné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím rozhodně souhlasím, je to skvělá kombinace! Děkuju moc.

      Vymazat