pátek 1. dubna 2016

Brusinkový cheesecake s mascarpone



Na jarní úklid mě moc neužije, to se klidně přiznám, přesto ale každý rok na jaře vyklízím mrazák. To ty zásoby z léta - chodím na farmářské trhy, kupuju vaničky borůvek a malin, kila švestek a rybízu, abych si je schovala na zimu. Představuju si, jak budu péct drobenkové koláče a sypat si borůvky do bílého jogurtu. A nakonec to většinou dopadne tak, že v dubnu lovím z mrazničky pozapomenuté sáčky s ovocem. Tentokráte to byly brusinky. V lednici jsem ještě objevila mascarpone, ve skříni sušenky, zbyly zřejmě z nějakého výletu, dokoupila pomeranč a pustila se do pečení. Na Velikonoce jsme tedy měli kromě tradičního mazance a nádivky taky výborný cheesecake. Jestli jste, narozdíl od mne, pořádní a zimní zásoby letního ovoce jste už dávno spotřebovali, udělejte si ten cheesecake klidně bez něho. Sušenky si vyberte podle své chuti a pak už si jen užívejte ten jemný sýrový krém.


Ingredience

(kulatá forma o průměru 25 cm)

250 g sušenek typu Bebe, Lotus apod.
100 g másla, rozpuštěného

500 g mascarpone
300 g cream cheese (Philadelphia, Palouček, Caval...)
120 g cukru krystal
3 vejce
2 žloutky
2 lžíce hladké mouky
šťáva a kůra (najemno nastrouhaná) z 1/2 pomeranče

Brusinková náplň*

100 g brusinek, čerstvých nebo mražených
50 g cukru krystal
50 ml vody
šťáva z 1/2 pomeranče

Ledové brusinky**

100 g brusinek, čerstvých nebo mražených
100 ml cukru krystal
100 ml vody
několik lžic cukru krystal na obalení 

*cheesecake bude skvěle chutnat i s malinami nebo borůvkami
**ledové brusinky krásně křupou cukrem a přitom jsou pěkně kyselé, klidně je ale můžete vynechat

Postup


Nejdříve si nachystáme brusinkovou náplň. Do malého rendlíku dáme brusinky, cukr, vodu a pomerančovou šťávu. Za občasného míchání vaříme na mírném plameni, až brusinky popraskají a směs bude připomínat řídkou marmeládu. Odložíme stranou. Pokud během chladnutí příliš zhoustne, znovu ji zahřejeme a naředíme vodou podle potřeby.

Kulatou otevírací formu vyložíme pečícím papírem (dno) a vymažeme máslem (boky). Sušenky rozdrtíme najemno a smícháme s rozpuštěným máslem, natlačíme je do formy tak, aby dno bylo rovnoměrně pokryté. Dáme na 10 minut do lednice vychladit.

Mezitím si připravíme krémovou náplň. V mixéru na nízké otáčky vyšleháme mascarpone se sýrem a cukrem dohladka, po jednom zašleháme vajíčka a žloutky, poté vešleháme mouku a nakonec i pomerančovou šťávu a kůru. Krém nalijeme na vychlazený korpus a uhladíme stěrkou. Navrch spirálovitě nalijeme brusinkovou náplň a opatrně jí projedeme nožem, aby se dostala i dolů. Dáme si pozor, abychom nožem nenarušili sušenkový korpus.

Troubu předehřejem na 165 °C. Formu dáme na prostřední mřížku a pod ní hlubší pekáček, kam jsme nalili vroucí vodu (druhá varianta je, že formu důkladně obalíme alobalem, dáme ji do pekáčku a vodu nalijeme zhruba do 1/2 výšky formy). Cheesecake pečeme 60-80 minut, střed by měl být ztuhlý a jenom mírně se chvět, když formou lehce zahýbeme. Poté ho necháme asi 45 minut odpočívat ve vypnuté troubě a nakonec vychladíme v lednici, min. 6 hodin, nejlépe přes noc.

Zatímco se cheesecake peče/chladí, nachystáme si ledové brusinky. Svaříme vodu s cukrem na sirup (necháme probublávat asi 5 minut), poté jej odstavíme ze sporáku a na několik minut do něj dáme marinovat brusinky. Vyjmeme je děrovanou naběračkou a necháme zhruba hodinu okapat na mřížce, takže zůstanou pokryté jen slabou vrstvou sirupu. Obalíme je v cukru a necháme oschnout. Skladujeme na suchém a chladném místě, cheesecake jimi zdobíme až před podáváním, jinak by cukr natáhnul vlhkost a začal se rozpouštět (jako se to stalo mne).



Inspirace: www.bakerbynature.com, www.foodfolksandfun.net

2 komentáře:

  1. Dobry den. Vas cheesecake vypada bajecne,chtela jsem se zeptat,myslite ze by bylo dobre do naplne pridat na kousky nalamanou cokoladu?dekji za odpoved

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že by to bylo naprosto výborné :-) Čokoládou se přeci nedá nic pokazit. A pokud se vám líbí v kombinaci s brusinkami, proč ne. Nevím tedy, jestli se během pečení nerozpustí, záleží asi i na typu čokolády...

      Vymazat