pátek 25. března 2016

Velikonoční mazanec


Časy se mění vážně rychle, napadlo mě, když jsem maminku poprosila o recept na tehle mazanec. Vyfotila ho na mobil a odeslala přes internetovou aplikaci. Maminka ten recept má zapsaný v sešitě s tvrdýma deskama, já ho budu mít tady na blogu a babička (tátova maminka) ho nosila v hlavě. Aspoň jsme ji nikdy neviděli, že by ho předtím, než začala odměřovat suroviny a míchat těsto, někde hledala. Vždycky jsem si myslela, že to po ní mám zálibu v knížkách, na střední jsem jí půjčovala v městské knihovně knížky, hlavně červenou knihovnu, a táta se naoko rozčiloval, proč jí nevezmu nějakou hodnotnou beletrii, proč zrovna takový brak, a babička se smála, že ona už si ve svém věku může číst, co chce. Byla úžasná kuchařka, vždycky když si na ni vzpomenu, tak se mi vybaví nějaké jídlo, vůně, chuť... My všechna vnoučata sedíme v kuchyni, dospělí zase u svátečního stolu v obýváku, lžící nabíráme slepičí vývar, ve kterém je domácí úplně všechno, od masa, přes nudle, až po zeleninu a bylinky, a na plotně už čeká králík se zelím. Je horké léto a já baštím jahodové knedlíky a zapíjím je rybízovou šťávou. Cpu se lokšema s mákem. Ze stolu tajně kradu kynuté rohlíčky s ořechovou nádivkou, nikdy jich nebylo dost... Tak trochu doufám, že aspoň trochu toho kuchařského talentu mám po ní. I když nikdy nic nebude úplně jako od babičky. Vždycky když se ale zakousnu do tohohle mazance, říkám si, že je to skoro - skoro jako od ní. Tak si ho upečte taky. Časy se sice mění, ale to dobré zůstává...

A kdyby se vám nechtělo péct zrovna mazanec, udělejte si z toho těsta třeba jidáše, bochánky, motánky či na Vánoce vánočku, je totiž univerzální. A moc dobré. 

Ingredience

(2 menší mazance, nebo 1 velký)

250 ml mléka, vlažného
30 g čerstvého droždí
500 g polohrubé mouky
125 g cukru krystal
1/2 lžičky soli
125 g másla, změklého
2 žloutky
1 lžička vanilkového extraktu
kůra z 1/2 citrónu, jemně nastrouhaná
50 g hrozinek, předem namočených
50 g mandlových plátků

1 vejce a 2 lžíce mléka na potření
mandlové plátky na posypání


Postup

Nejdříve si nachystáme kvásek. Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci mouky a cukru, rozmícháme, mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo odpočinout, zhruba 15-30 minut.

Když kvásek vzejde, opatrně k němu přisypeme mouku, cukr a sůl, přidáme máslo pokrájené na plátky, citrónovou kůru, vanilku a žloutky rozmíchané se zbylým mlékem. Těsto propracováváme opravdu důkladně, i v robotu minimálně 5-10 minut. Na začátku bude těsto celkem lepivé a řídké, ke konci ale krásně vláčné, hebké a nelepivé. Mísu opět zakryjeme utěrkou a těsto necháme asi hodinu a půl kynout.

Na lehce pomoučněném vále si těsto rozdělíme na dva díly a z každého zformujeme bochánek. Přeneseme je na plech vyložený pečícím papírem nebo fólií, zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout. 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Mazance potřeme vajíčkem rozšlehaným s mlékem, posypeme mandlemi. Pečeme dozlatova, asi 60 minut.

Tip: Podle vaší trouby si ohlídejte, aby se mazanec nepřipálil zvrchu (pokud příliš zlátne, přikryjte ho alobalem) nebo zespodu (přidejte na spodek trouby ještě jeden plech). Jakmile hezky zezlátne ze všech stran, otestujte upečenost špejlí. Jakmile je po vytažení suchá, mazanec je upečený.









Žádné komentáře:

Okomentovat