pondělí 30. května 2016

Perníková bábovka s čokoládou

To, že s tímhle receptem oslavím celou stovku příspěvků na blogu, jsem zjistila úplně náhodou. Jinak bych asi bábovku nevybrala a možná dokonce upekla nějaký dort. Na poslední chvíli se mi to ale měnit nechtělo. Zrovna bábovky ovšem nebývají moc populární, spousta lidí si vybaví suchou a dusivou věc, kterou je potřeba řádně zapíjet kafem či čajem. Moje bábovky takové rozhodně nejsou. Ani tahle ne. Je měkká a vláčná, těsto je plné tvarohu a jogurtu a lehce voní po perníkovém koření a kakau.

Recept mám z časopisu Apetit, ale notně pozměněný. Přiznám se, že v časopisech či na netu hledám recepty každou chvíli, většinou se jen volně inspiruju. Tentokráte jsem ale opravdu měla v úmyslu držet se ho do posledního puntíku gramu... kdybych během míchání a šlehání nezjistila, že mi polovina potřebných věcí chybí úplně nebo toho není dost. U cukru to moc nevadilo, stejně ho vždycky uberu a i tak je vše sladké tak akorát, ale neměla jsem ani citrón, ani dost jogurtu a k dovršení všeho jen půlku sáčku s práškem do pečiva. Původně jogurtová bábovka tak došla značných změn. Nevadí, jogurt jsem doplnila tvarohem, klasický kypřící prášek nahradila tím do perníku a přidala kakao.

Ingredience

(velká forma na bábovku, o průměru 26 cm)*

250 g másla, změklého
250 g cukru krystal
6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
250 g bílého jogurtu řeckého typu (min. 10 %)
250 g plnotučného tvarohu
450 g hladké mouky
2 sáčky kypřícího prášku do perníku (nebo klasický kypřící prášek a 2 lžíce perníkového koření)
4 vrchovaté lžíce kakaa
špetka soli

*bábovku jsem pekla ve velké litinové formě po babičce a těsta bylo kousek pod okraj - pokud tedy máte klasickou formu, raději pečte z půlky dávky

Poleva

čokoláda v peckách nebo kvalitní čokoláda na vaření (podle chuti, min. 150 g)

Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C. Máslo šleháme s cukrem, až zesvětlá a nabude. Po jednom vešleháme žloutky, jogurt a tvaroh. Přidáme mouku, kypřící prášek, kakao a sůl. Zvlášť vyšleháme bílky do pevného sněhu a stěrkou je opatrně vmícháme do těsta.

Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a pečeme 40-60 minut (záleží na typu trouby i na formě - já mám litinovou a obvykle v ní peču o něco déle než ve formě teflonové), testujeme špejlí. Necháme vychladnout na drátěné podložce.

Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni nebo opatrně v mikrovlnce a polijeme jí vychladlou bábovku.

Inspirace: časopis Apetit

2 komentáře:

  1. No tak ta je nádherná,zrovna slídím na internetu,jakou bábovku upéct a díky Marcelčině blogu jsem natrefila na tu Vaší. Hlavně, jak píšete,aby nebyla suchááááá a to by Váš recept měl díky tvarohu a jogurtu splnit...už se na ní těším.
    Příjemné pečení i nadále přeji

    Zuzka N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, suchá určitě není, suchá bábovka je moje noční můra z dětství, takové rozhodně nepeču :-) Moc děkuji a příjemné pečení přeji i vám! Katka

      Vymazat