neděle 12. června 2016

Prošívaná deka: kakaová buchta s tvarohem

Prošívaná deka je klasika, kterou zná každý. Naposledy jsem ji měla jako malá, pak před měsícem u rodičů a tento týden jsem ji pekla i doma, takovou jsem na ni měla chuť. Je prostě moc dobrá. Měkký kakaový piškot, jemný tvaroh s vanilkovou chutí, to je jednoduchá kombinace, které se jednoduše nedá odolat.


Ingredience

4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
200 g cukru krystal
125 ml rostlinného oleje
500 g polohrubé mouky
2 lžíce kakaa
1 sáček kypřícího prášku do pečiva

500 g polotučného tvarohu
1 vejce
3 lžíce cukru krystal
1/2 vanilkového pudinku v prášku

Postup

Žloutky vyšleháme s cukrem, až zesvětlají a nabudou, trvá to několik minut. Poté opatrně vešleháme olej a 125 ml vlažné vody, oboje přiléváme tenkým pramínkem. Vmícháme mouku, kakao a kypřící prášek. Zvlášť ušleháme bílky na pevný sníh a stěrkou je opatrně zapracujeme do těsta, aby bylo pěkně nadýchané.

Troubu předehřejeme na 180 °C.  Menší plech s vyšším okrajem nebo pekáček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou (já jsem protentokrát použila pečící fólii). Nalijeme do něj těsto a rozetřeme ho dorovna.

Tvaroh metličkou prošleháme s vajíčkem, cukrem a pudinkovým práškem. Cukrářský nebo obyčejný sáček naplníme krémem, ustřihneme špičku (otvor necháme raději menší, tvaroh se během pečení lehce rozteče - to se stalo i mně) a krém naneseme křížem krážem na těsto, vzor by měl právě připomínat prošívanou deku. Pečeme asi půl hodiny, testujeme špejlí.



Inspirace: časopis Marianne: Venkov a Styl, jaro 2014


Žádné komentáře:

Okomentovat