pondělí 15. srpna 2016

Ořechovo-cuketový dort s borůvkami a javorovým sirupem



Domů mi přišel úžasný balíček a s ním i soutěž "Ovocné léto s moukou Babiččina volba", kterou pořádá právě Babiččina volba ve spolupráci s e-shopem Home for Emma. Účastnit se může každý, stačí upéct a vyfotit oblíbený letní ovocný recept (podrobná pravidla tady). Pro mne ale nastalo dilema, co upéct, protože oblíbených letních receptů mám spoustu, dá se říct, že nejvíc miluju zrovna to ovoce, co dozrává na zahrádce nebo se dá sehnat na trhu. Jahody, maliny, meruňky, borůvky, švestky, ostružiny... je toho moc. K létu ovšem taky definitivně patří přerostlé cukety a i když je na zahrádce nepěstujeme, stejně se na nás hrnou ze všech stran. Já si teda rozhodně nestěžuju a jsem za ně moc ráda, baví mě nejen klasický cuketový bramborák, slané placičky, různé čalamády, ale hlavně cukety schované ve sladkých moučnících. Vloni byl u nás největším hitem čokoládovo-cuketový koláč s mascarpone a karamelem, letos ho nakonec převálcoval tenhle dort. Je ohromně snadný na přípravu a vlastně hrozně zdravý - cuketa, vlašské ořechy, borůvky, javorový sirup a čerstvý smetanový sýr - a přitom skvěle chutná.


Ingredience

(forma o průměru 20 cm)

250 g hladké mouky / Babiččina volba dortová
100 g mletých vlašských ořechů
180 g třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1 lžička soli
3 vejce
250 ml rostlinného oleje
250 ml mléka
450 g cukety, oloupané a nahrubo nastrouhané

Krém

200 g másla, studeného, nakrájeného na kostičky/nahrubo nastrouhaného
4 lžíce cukru moučka
400 g čerstvého smetanového sýra - cream cheese (Philadelphie, Goldessa, Caval ...)
 3 lžíce javorového sirupu

borůvky podle chuti, čerstvé nebo mražené (měla jsem asi 250 g lesních borůvek a 150 g kanadských, oboje mražené)

Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme mouku, mleté ořechy, cukr, skořici, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl. Zvlášť v misce prošleháme vajíčka s olejem a mlékem, přilijeme k sypké směsi, promícháme. Nakonec do těsta zapracujeme nastrouhanou cuketu.

Dno kulaté rozevírací formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem. Nalijeme do ní polovinu těsta a dáme péct asi na 40 minut. Testujeme špejlí, pokud ji po zapíchnutí do středu dortu vytáhneme suchou, je korpus hotov. Necháme ho asi 10 minut chladnout ve formě, poté samotný na drátěné podložce. Upečeme druhý korpus.

Tip č. 1: Ideální samozřejmě je, když máte formy dvě a pečete tak oba korpusy zaráz. Pokud ne, můžete je upéct postupně nebo všechno těsto nalijte do jedné formy, bude se pak ale péct déle.

Na krém v mixéru s metlou vyšleháme máslo s cukrem, až zesvětlá a nabude, přidáme sýr a ušleháme dohladka. Poté zašleháme javorový sirup. Je možné, že krém bude nejdříve trochu hrudkovitý, ale přidáním sirupu získá jemnou a hladkou konzistenci. Krém můžeme použít ihned, ideální ale je nechat ho 20 minut vychladit v lednici. 

Nakonec sestavíme celý dort. Oba korpusy jednou prořízneme, získáme tak 4 pláty. Každé patro promažeme asi čtvrtinou krému a posypeme borůvkami (mražené lesní borůvky jsem nejdříve nechala povolit a okapat), poslední čtvrtinu krému si necháme na vrch dortu, nastříkáme ho řezanou cukrářskou špičkou a mezery vyplníme borůvkami (tady jsem použila kanadské borůvky, taktéž okapané - proto taky vypadají lehce pomačkaně).

Tip č. 2: Krém si na potřebné díly rozdělte od oka. Pokud si netroufáte, zvažte si samotnou mísu, potom ji s krémem postavte na váhu a odebírejte podle váhy. 










2 komentáře: