úterý 9. srpna 2016

Kynuté koláče s ovocem a drobenkou


Kynuté koláče peču celý rok, jen podle sezóny obměňuju náplň. Na podzim hrušky a povidla, v zimě ořechová nádivka, na jaře a v létě cokoli, co zrovna dozrává na trhu a na zahrádce. Nikdy nesmí chybět tvaroh a mák. S mužem to máme pěkně rozdělené, on je tvarohový, já maková, ostatní naši milí a blízcí si taky vždycky vyberou to svoje. Tyhle koláče jsem v Apetitu objevila vloni a pekla je i letos. Z jednoho těsta jsou tři*, mák i tvaroh v poměru 1:2, což u nás všem vyhovuje, jen drobenky jsem ubrala asi o třetinu. Z loňska jsem si pamatovala, že jí bylo na koláčích zbytečně moc. Vynechala jsem i zdobení plátky mandlí a povidlím. Stejně by se ztratilo pod drobenkou. Vloni jsem kombinovala tvaroh+rybíz, mák+třešně, letos jsem vsadila na klasiku, to jest mák+ryngle, tvaroh+borůvky a tvaroh+švestky.

*Koláče jsou velké, ale zmizí v cukuletu. Těsto je tenké a s náplní přímo žravé. A samotné rozválené těsto vám v lednici vydrží 2-3 dny, takže koláče nemusíte péct všechny naráz. 

Ingredience

(3 koláče o průměru cca 30 cm)

3/4 kostky čerstvého droždí (32 g)
1 lžíce cukru krystal
380 g polohrubé mouky
190 ml mléka, vlažného
1 vejce
4 1/2 lžíce rostlinného oleje (40 ml)
špetka soli

Náplň (na 1 makový a 2 tvarohové koláče)

150 g mletého máku

70 g cukru krupice
špetka skořice
250 ml mléka

750 g plnotučného tvarohu (ve vaničce)
130 g cukru moučka
2 vejce 
1 lžička vanilkového extraktu (nemusí být)

švestky, ryngle, borůvky... (druhy i množství podle chuti)

Drobenka

60 g másla, změklého
100 g cukru krystal
100 g polohrubé mouky

Postup

Nejdříve si připravíme kvásek. Do mísy nalijeme mléko, přidáme lžíci cukru a mouky a rozdrobený kvásek, vidličkou rozmícháme dohladka a necháme asi 15 minut kynout. Poté přidáme vajíčka, olej a polovinu mouky, hněteme, až se vše spojí. Přisypeme zbylou mouku a sůl, vařečkou nebo v mixéru zpracujeme v pružné a nelepivé těsto. Zformujeme ho v kouli, mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout, minimálně na hodinu. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.
Mezitím si nachystáme náplň a drobenku. Do rendlíku nasypeme mák, cukr a skořici, zalijeme mlékem a na mírném plameni svaříme (zhruba 5 minut), necháme vychladnout. V míse metličkou prošleháme tvaroh, cukr, vajíčka a vanilku v hladký krém. Na drobenku prsty promneme máslo s moukou a cukrem.

Vál si lehce poprášíme moukou, těsto krátce prohněteme a rozdělíme na tři části. Každou vyválíme na kruh jen o něco větší, než je nízká kulatá forma.  Tu si vymažeme máslem, těsto do ní přeneseme a prsty vytvoříme nízký okraj. Na těsto rozetřeme makovou nebo tvarohovou náplň (trochou tvarohu můžete ozdobit makovou náplň a naopak), poklademe ovocem (větší kusy pokrájíme na půlky či čtvrtky) a posypeme drobenkou.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Koláče pečeme asi 30 minut, až okraje lehce zezlátnou. Necháme vychladnout ve formě.
 







Inspirace: časopis Apetit (Michaela Mrhálková, hospůdka U Lasíků, Únětice)



1 komentář: