neděle 30. října 2016

Čokoládovo-karamelové cupcakes



Už dlouho jsem měla chuť na nějaké dekadentní a hříšné cupcakes. Takové, kdy máte pocit, že už jen pohled na ně vám přidá čtyři kila nahoru a zároveň vám spustí takový Pavlovův reflex, že se ani trochu nebráníte. Kdy každé sousto je plné překvapení a božské chuti. Kdy se uprostřed měkkého a vláčného cupcaku skrývá tekutá karamelová náplň, krém je lehký a našlehaný jako obláček a připomíná ten nejjemnější cheesecake a čokoláda vám stéká po prstech, zatímco nedočkavě odtrháváte papírový košíček.

Ačkoliv se příprava těchto cupcakes může zdát lehce komplikovaná, není to tak (a co si bude povídat, výsledek rozhodně to stojí za to!). Jediné, co je potřeba nachystat nejlépe den předem, je karamel. Je velmi horký a trvá dlouho, než vychladne alespoň na pokojovou teplotu. Cupcakes jsou upečené za půl hodiny a zatímco chladnou, nachystáte si krém i polevu. Kousek čokolády na ozdobu doma taky jistě najdete hned.


Karamel 

(nezapomeňte si ho nachystat dopředu a protože ho určitě neupotřebíte všechen, je povoleno ujídat :-)

140 g cukru krystal
50 ml vody
100 ml smetany na šlehání
1 lžíce másla

Do hlubšího rendlíku nasypeme cukr, zalijeme vodou a dáme vařit na mírný plamen. Mícháme, aby se cukr rozpustil. Jakmile sirup začne bublat, přestaneme míchat, jen občas kontrolujeme barvu. Voda se bude postupně odpařovat a sirup karamelizovat. Trvá to poměrně dlouho, určitě tak deset minut, takže buďte trpěliví. 

Jakmile sirup začne zlátnout, ohřejeme si v mikrovlnce nebo na sporáku smetanu téměř k bodu varu. Hotový karamel (barvy zlatohnědé, pozor ať neztmavne příliš, zhořknul by) odstavíme ze sporáku a ihned do něj za stálého míchání metličkou vlijeme horkou smetanu. Směs nejdříve hodně vzkypí a bude bublat, opatrnost a chňapky jsou na místě, ale po chvilce míchání budeme mít krásně hladký krém. Vmícháme lžíci másla a dále už nevaříme.



Cupcakes

180 g hladké mouky
40 g kakaa
3/4 lžičky jedlé sody
špetka soli
150 g cukru krystal
80 ml oleje
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
180 ml podmáslí

Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme mouku, kakao, jedlou sodu a sůl. Zvlášť lehce prošleháme olej, vajíčko, cukr a vanilku. Přilijeme je k mouce, promícháme, přidáme podmáslí a vymícháme hladké těsto. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a rovnoměrně do nich rozdělíme těsto, je ho akorát na 12 muffinů (každý košíček naplníme zhruba do 2/3). Pečeme asi 20-25 minut, testujeme špejlí.



Cream cheese krém

350 g čerstvého smetanového sýra (Philadelphia, Goldessa...)
2 lžíce cukru moučka
1 lžíce karamelové omáčky
150 ml smetany na šlehání

Na krém dáme do mixéru sýr, cukr a karamel, lehce prošleháme. Přidáme smetanu a šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tuhý krém. Šleháme max. dvě minuty, aby se krém nepřešlehal a nezdrcnul.

Čokoládová poleva

80 g kvalitní čokolády na vaření
40 ml smetany na šlehání

Čokoládovou polevu si můžeme nachystat den dopředu nebo během toho, co se pečou cupcakes. Smetanu ohřejeme v rendlíku nebo opatrně v mikrovlnce téměř k bodu varu, přelijeme jí čokoládu nalámanou na kostičky, necháme chvíli stát a rozmícháme dohladka.
 
Sestavení cupcakes

Do vychladlého cupcaku vyhloubíme lžičkou nebo zdobící špičkou malý důlek, ten naplníme troškou karamelu (pokud je karamel přiliš ztuhlý, rozehřejeme ho v mikrovlnce). Krém dáme do cukrářského špičku se zdobící špičkou (použila jsem špičku Wilton 4B, ale postačí, i když si u sáčku ustřihnete růžek) a na cupcake vykroužíme ozdobnou spirálu. Nakonec každý cupcake polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme kouskem čokolády (poleva nesmí mít víc jak pokojovou teplotu, jinak by mohla rozpustit krém).
 







Inspirace: www.thefrostedcupcakes.blogspot.com

Žádné komentáře:

Okomentovat