sobota 25. února 2017

Jogurtový koláč

Pokračujeme v krasojízdě, aneb další recept z maminčina proužkovaného notesu. Tenhle koláč je klasika, která nikdy nezklame. Opět se obejdete bez váhy, stačí odměrka nebo rovnou kelímek od jogurtu. Ani ho nemusíte vyplachovat, stačí pořádně vyškrábat lžící a pak jím rovnou nabrat cukr i mouku. A že se vám bude špatně odhadovat, kolik je těch 250 ml cukru a 500 ml mouky? Nevadí, stačí od oka. Nejdřív půl kelímku a kousek na cukr, potom kelímek a čtvrt na mouku. Tenhle koláč snese, i když se netrefíte a dáte míň či víc. Stejně tak náplň i posypka. Řiďte se sezónnou, mrazákem a hlavně svou chutí. Já jsem tentokrát měla chuť na kokos a z mrazáku vylovila poslední pytlík kanadských borůvek.

Jak jsem řekla, koláč je to univerzální. Do těsta můžete místo kokosu přidat skořici, hrozinky, mandle nebo vanilkový extrakt. Z ovoce se hodí i jablka, rybíz, meruňky, švestky... Navrch může přijít i drobenka, skořice, mandlové lupínky.


Ingredience

(kulatá forma o průměru 24 cm)*

2 vejce
400 ml bílého jogurtu (400 g)
250 ml cukru krystal (200 g)
500 ml polohrubé mouky (330 g)
1 kypřící prášek do pečiva

borůvky, strouhaný kokos (zhruba 3 vrchovaté lžíce do těsta a 3 navrch, ty můžete smíchat i se lžící cukru krystal)*

*I když se to z fotky nezdá, těsto je poměrně vysoké, takže koláč můžete upéct i na plechu. Já jsem tentokrát zřejmě měla špatný kypřící prášek, takže můj koláč vyšel dost nízký.

Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C. Vajíčka prošleháme s jogurtem, postupně přisypeme cukr, mouku a kypřící prášek plus 3 lžíce kokosu a vymícháme hladké těsto. Nalijeme ho do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou (já jsem vysypala kokosem), povrch uhladíme, poklademe borůvkami a posypeme kokosem. Pečeme necelou hodinu, dozlatova, testujeme špejlí.














8 komentářů:

  1. vyzerá to výborne, ja obľubujem koláče s ovocím :)
    Jane´s World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, takové koláče jsou nej! A když není k sehnání čerstvé, tak aspoň borůvky z mrazáku :-)

      Vymazat
  2. Tak tohle proste musim zkusit! Dalsi recpet na seznamu prani:-). Diky, Katko, a pekny den. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já opět doporučuju :-) I když si ráda hraju se složitými recepty, někdy mám chuť upéct něco hned (nebo prostě není čas) a to se pak tenhle koláč ohromně hodí. Navíc díky jogurtu je vláčný a takové mám nejradši. Hezký den!

      Vymazat
  3. Tak hlasim, ze jsem to o vikendu zkusila a tedy nevim, trochu me tento recept privedl do rozpaku. Asi hlavne ty mililitry. Nevim, jak velky kelimek od jogurtu jste pouzila na odmerovani, ja si s tim nevedela rady, tak jsem misto ml davala gramy a mozna to byl kamen urazu. Testo bylo hrozne hutne a lepilo se, pripominalo kynute (hadam, ze tak to asi vypadat nemelo). Mozna byla chyba i v tom, ze mi dosla polohruba mouka, tak jsem dala cast hladke, nebo nevim, ale uz jak jsem to davala do trouby, moc se mi to nezdalo. Testo dost nabehlo (mela jsrm to asi 2x vyssi nez vy na tom obrazku) a dlouho se to peklo, tim padem se boruvky vysusily. No, nakonec to nebyl takovy prusvih, jak jsem cekala, docela se to dalo jist a kamaradi to chvalili, ale myslim, ze pro priste vas asi pozadam o radu, jak je to tedy s temi mirami? A hladkou mouku asi e-e. Ackoli pisete, ze ten recept co do variaci snese hodne, tak asi precejen nekde ma sve hranice :-D...preji pekny vecer. Maja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Májo, to mě mrzí :-( Mouka by vadit neměla, v receptech se často nahrazuje hladká polohrubou a naopak, spíš bude potíž s těmi mililitry a gramy. Jestli jsem to správně pochopila, že jste si místo mililitrů všude dosadila gramy, tak to bude asi kámen úrazu.

      Nedalo mi to a ještě teď během psaní komentáře jsem si odběhla do kuchyně se na to podívat a všechno převážit :-) Velký kelímek jogurtu má obsah 400 ml (zkusila jsem nalít vodu z odměrky) a na obalu je uvedeno 380 g (hádám, že to bude plus mínus stejné, ať je to jogurt valašský či jiná značka), takže tady by ta záměna gr za ml ani nevadila. 250 ml cukru je cca 220 g, i to je celkem ok. Ale 500 ml mouky je 320 g (hladké i polohrubé), takže jestli jste dala 500 g, bylo toho prostě moc :-) Proto pak bylo těsto hutné, lepkavé a během pečení i vysoké atd.

      Aspoň že koláč i tak chutnal a snad vás to od dalšího pečení podle Vidličky neodradilo! A já příště budu uvádět i gramy (a doplním i sem), ať nikomu zbytečně nemotám hlavu ;-)

      Hezký den, Katka

      Vymazat
    2. Dekuji za odpoved a ze jste si dala tu praci s prevazenim. Urcite bude problem ve velkem mnozstvi mouky, ja si to hned myslela, podle konzistence testa (vypadalo to trochu jak kdyz se pece chleba :-D). Co bylo ale mozna naopak fajn, ze diky tomu pomeru mouky a cukru nebyl kolac moc sladky, coz ja mam rada... ne, urcite me to neodradilo, verim, ze az ho priste udelam spravne, bude vytecny. Boruvky jeste v mrazaku zbyly, tak to brzy zkusim! :-) Zdravim Maja

      Vymazat
    3. Není zač :-) Příště to určitě vyjde! A pokud máte raději méně sladké koláče, klidně cukr uberte. Já to taky občas dělám. Těsto pak sice tolik nevyskočí, je takové hutnější, ale mě to chutná. Hezký den.

      Vymazat