středa 1. března 2017

Koblihy s vanilkovým krémem


Masopust a tradice s ním spojené mě každý rok tak nějak míjí, ač bydlím v malém městečku, na kostýmované veselí je asi pořád moc velké, ale koblihy ty prostě musí být. Jenom to datum, s tím mám pořád problém. Masopust začíná na Tři krále a končí Masopustním úterým, ten den se ovšem odvíjí od Velikonoc a to je svátek pohyblivý, tudíž každý rok jinak. Obvykle tedy tu mísu koblih nebo vdolků nasmažím někdy během února, jak na ně zrovna dostaneme chuť. Letos na mě ze všech stran už od poloviny ledna vykukovaly pocukrované koblihy s vanilkovým krémem - ve food časopisech, na Facebooku, na Instagramu - a nedalo se jim odolat, tak jsem se do nich o víkendu pustila i já. Tady jsou - nadýchané a voňavé, s jemným cukrovým popraškem a hebkým vanilkovým krémem.


Ingredience

(20 koblih)

250 ml mléka, vlažného
30 g čerstvého droždí
500 g hladké mouky
50 g cukru krystal
40 g másla, rozpuštěného a lehce zchladlého
4 žloutky
špetka soli
1/2 lžičky citronové kůry, jemně nastrouhané

Vanilkový krém

250 ml mléka
1 vanilkový lusk
2 žloutky
50 g cukru krystal
50 g hladké mouky

cca 1 litr oleje na smažení
cukr na obalení koblih (krystal/moučka podle chuti)

Postup

Den předem (nebo alespoň několik hodin) si připravíme krém. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábneme zrníčka. Přidáme je i s luskem do mléka a v rendlíku přivedeme k varu. Žloutky (můžeme je přecedit přes cedník, aby v nich nezůstala "poutka") rozšleháme s cukrem, poté vešleháme i mouku. Když je mléko horké, naběračkou ho tenkým pramínkem za stálého míchání přiléváme ke žloutkům. Jakmile je směs dostatečně horká, vlejeme ji zpátky k mléku. Díky tomu se žloutky nesrazí. Za stálého míchání povaříme asi 5 minut, dokud krém nezhoustne. Vyjmeme lusk. Krém přelijeme do misky, přímo na povrch krému přitiskneme potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup, a dáme vychladit do lednice.

Na koblihy si nejdříve připravíme kvásek. Do mísy nalijeme 125 ml mléka, přidáme lžíci cukru a mouky a rozdrobené droždí, vidličkou rozmícháme dohladka, mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo odpočinout, zhruba 15-30 minut. 

Když kvásek vzejde, opatrně přisypeme mouku, sůl, cukr, citronovou kůru, žloutky rozmíchané ve zbylých 125 ml mléka a rozpuštěné máslo. Vařečkou nebo v robotu s hnětacím hákem důkladně zpracujeme v pružné a hladké těsto, zabere to zhruba 10 minut. Mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout, minimálně na hodinu. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.

Vykynuté těsto si rozdělíme na 20 kousků, z každého v rukách zformujeme/vyválíme kuličku a položíme ji na pomoučněný vál. Všechny kuličky posypeme moukou i z vrchu, přikryjeme utěrkou a necháme kynout další 2 hodiny.

V hlubším rendlíku si rozpálíme zhruba olej, koblihy během smažení musí plavat. Olej by měl být opravdu horký, kolem 170 °C, takže mu dáme čas, než se pořádně rozehřeje. Koblihy smažíme zhruba 1-2 minuty z každé strany. Opatrně je vložíme do oleje, horní stranou dolů, přikryjeme poklicí, po necelé minutě zkontrolujeme, zda jsou zespodu zlaté. Pokud ano, otočíme je a dozlatova usmažíme i z druhé strany, už bez pokličky. Hotové koblihy odkládáme na talíř vyložený papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk.

Tip: Teplota oleje je celkem zásadní. Pokud olej nebude dost horký, koblihy zbytečně nasáknou olej. Pokud bude horký příliš, budou se rychle připalovat. Bez teploměru nejdřív na zkoušku do oleje vložte malý kousek těsta, měly by se kolem něj ihned objevit bublinky.

Horké koblihy ihned obalíme v cukru, necháme zchladnout a naplníme vanilkovým krémem. Buď použijeme zdobící špičku s úzkým nástavcem, nebo do boku koblihy uděláme malou díru koncem vařečky a koblihu naplníme krémem v cukrářském sáčku. Koblihy jsou nejlepší v den, kdy se usmaží.

















2 komentáře:

  1. Nádhera, už vím, co udělat na nedělní mlsání ♥ Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji a ať se vám podaří jen samé nadýchané krásky! Hezký den.

      Vymazat