sobota 4. března 2017

Povidlové šátečky


Doma jsme občas dělávali jablečné šátečky. Listové těsto se natenko vyválelo, nakrájelo na čtverečky, do každého přišel kousek jablka, rožky se přehnuly přes sebe, šátečky naskládaly na plech, upekly, ještě horké obalovaly ve skořicovém cukru a už během toho nám mizely doslova pod rukama. Pamatuju se, že to byla hrozná piplačka, ale přitom taaak dobré. A tyhle povidlové šátečky jsou, ehm, taky piplačka, ovšem garantuju vám, že pod rukama vám budou mizet ještě rychleji. Jsou totiž neskutečně dobré. A k tomu z domácího těsta, které budete mít hotové za chviličku.


Z tvarohového těsta nemusí být jen povidlové šátečky, ale taky třeba jablečný závin nebo slané tyčky. 

Ingredience

(40 šátečků - vykrajovátko o průměru 7 cm)

250 g másla, změklého
250 g měkkého tvarohu
250 g hladké/polohrubé mouky
špetka soli

povidla (malá sklenka bohatě stačí)

1 vejce, na potření
cukr moučka, na obalení

Postup

Do mísy dáme máslo, tvaroh a mouku a ručně nebo v mixéru vypracujeme hladké, jen mírně lepivé těsto. Pracujeme rychle, aby se máslo příliš nerozteklo a těsto nezřídlo. (Já jsem měla vaničkový tvaroh se smetanou, který je hodně jemný, takže těsto bylo dost lepivé, přidala jsem proto ještě asi 5 lžic mouky). Těsto zformujeme v kouli, zabalíme do potravinářské fólie a dáme zhruba na hodinu odpočinout do lednice.

Tip: Těsto si můžeme nachystat i den předem, nezapomeneme ho ale vytáhnout z ledničky o něco dříve, aby trochu povolilo.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Na pomoučněném vále těsto vyválíme na placku zhruba 3 mm vysokou (já jsem si těsto nejdříve rozdělila na dva díly, lépe se mi pak s ním pracovalo). Vykrajovátkem nebo skleničkou vykrajujeme kolečka, doprostřed každého dáme lžičku povidel, kolečko přeložíme napůl, okraje přitiskneme k sobě, a hotové šátečky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem a pečeme dozlatova, asi 20 minut. Ještě horké je obalujeme v moučkovém cukru.







1 komentář:

  1. Nadhera, krasne nafocene, jako vzdy. Zkusim udelat, ale asi spíš strudl. Uvidime. Pekny den. M.

    OdpovědětVymazat