úterý 21. února 2017

Rozinkové šneky

V neděli časně odpoledne jsme se vrátili z víkendového výletu v Jeseníkách, vybalili věci, sedli na pohovku, chvilku si oddychli a... a mne začaly svrbět ruce. Měla jsem chuť na něco sladkého a taky se mi prostě chtělo něco upéct (napsat, že mi po třech (!) dnech s polopenzí a obědy v hospůdkách chybělo pečení, by asi znělo zvlášťně, co?). Prohledala jsem ledničku i špajz, oboje takřka vymetené, takže jsem musela počkat, až se muž vrátí z obchodu, a pustila se do toho. Recept na rozinkové šneky jsem měla naškrábaný na malinké kartičce a zastrčený v jedné z kuchařek, schovávala jsem si ho už dlouho. Pekla jsem podle něj asi tři nebo čtyři roky zpátky, když jsem byla na pár dní doma u rodičů, vlastně to byl nápad mýho táty. Vždycky mi hledá recepty v časopisech a tenhle byl v Katce. Ty šneci byly moc dobrý, ne moc sladký, se spoustou voňavé náplně, říkala jsem si, že je musím upéct i svému muži, i když tehdy ještě můj muž nebyl, no a došlo na ně až teď. Z trouby jsem je vytáhla chvíli před desátou a že došlo na malou noční ochutnávku asi nemusím říkat.


Ingredience

(12-16 šneků)

500 g hladké mouky
1 sáček sušeného droždí
1 lžíce cukru krystal
1 lžička soli
300 ml mléka, vlažného
40 g másla, rozpuštěného a lehce zchladlého
1 vejce

Náplň

30 g másla, rozpuštěného
100 g cukru krystal
3 lžičky skořice
50-100 g rozinek (podle chuti)
50 g mandlových plátků

Poleva

3 lžíce mléka
3 lžíce cukru krystal

Postup

V míse smícháme mouku, droždí, cukr a sůl, přilijeme mléko, máslo a rozšlehané vejce. V robotu s hnětacím hákem nebo ručně vařečkou uhněteme mírně lepivé těsto. Pokud lepí příliš, přisypeme ještě 2-3 lžíce mouky a znovu prohněteme. Poté mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme asi hodinu a půl kynout.

Na lehce pomoučněném vále vyválíme obdelník zhruba 1 cm vysoký. Potřeme ho rozpuštěným máslem a posypeme nejdříve cukrem smíchaným se skořicí, poté i hrozinkami a plátky mandlí. Těsto svineme v roládu a opatrně nakrájíme na zhruba čtyřcentimetrové kousky.* 
*Já se přiznám, že nemám moc odhad. Těsto jsem vyválela spíš 0,5 cm vysoké, zabralo celou plochu válu, tj. 30x50 cm, a i když jsem se snažila dodržovat ty 4 centimetry, šneků jsem nakonec měla 16. Naskládala jsem je do menšího pekáčku (30x25 cm) a po nakynutí ho pěkně vyplnily, na 12 šneků by ale stačila i kulatá forma o průměru 24 cm.

Formu vyložíme pečícím papírem/fólií. Šneky klademe do formy řezem dolů, necháváme mezi nimi menší rozestupy, těsto ještě nakyne. Zakryjeme je utěrkou a necháme v teple 20 minut kynout. Troubu předehřejeme na 190 °C a šneky pečeme dozlatova, zhruba 20 minut. 
Na polevu krátce povaříme mléko s cukrem, až směs lehce zhoustne. Jakmile šneky vytáhneme z trouby, potřeme je ještě horkou polevou a ve formě necháme vychladnout. 














Inspirace: časopis Katka

2 komentáře:

  1. Syn miluje kupovane skoricove sneky, tak jsem si rikala, ze mu je zkusim upect a kuk, tady najdu recpet:-). Moc dekuji:-). Rada zksuim. Pekny den. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, určitě zkuste! U nás je taky všichni mají rádi. Hezký den i vám.

      Vymazat