neděle 9. dubna 2017

Mrkvové muffiny s bílou čokoládou

Víkend jsme strávili na chatě v Jeseníkách, s kamarády, co jsme se dlouho neviděli, ve vesničce na konci světa, bez jídla, zato se spoustou malých dětí, takže čtvrtek a pátek byly ve znamení příprav. Upéct dort jako překvapení k narozeninám, nasmažit řízky, naložit maso na gril... Vždycky, když se takto někam chystáme, já samozřejmě nestíhám (moji milí a drazí mě dobře znají). Není se tedy co divit, že v tom největším shonu mi proběhne hlavou, jestli to za ty dva dny stojí. Doma se sbalíme, věcí jak na týden, jenže s dítětem to ani jinak nejde, na místě vybalíme a už abysme se pomalu zas balili domů. Ale pak člověk vyrazí ven, kolem cesty roubené chaloupky, pod nima se vine potok a k němu svažují stráně poseté žlutými narcisy a petrklíči, já s nadšením nacházím celé lány medvědího česneku a marně přemýšlím, jak se jmenuje ta drobná bílá kytička, co všude kolem kvete (sasanka hajní?). O kousek dál objevujeme koně za plotem a milého majitele, co nám ochotně ukáže malé králíčky a nasměruje nás do kravína za vesnicí, kde si pohladím i roztomilé okaté tele.  Domů si pak krom hromady jídla, které se samozřejmě nestihlo sníst, vezeme taky spoustu energie.

PS: Dort nakonec oslavenkyně ani neochutnala, protože bohužel onemocněla a zůstala doma, zbylé osazenstvo chaty se ho ale statečně ujalo. Stejně tak ze stolu mizely i muffiny, které jsem s sebou upekla k odpolední svačině. Inspirované mrkvovým dortem, protože Velikonoce už se blíží, vláčné po mrkvi, voňavé po skořici a oříškách, s krémem z jemného sýra a bílé čokolády schovaným uvnitř.

Ingredience

120 g másla, změklého
200 g cukru krystal
3 vejce
100 ml mléka
220 g hladké mouky
1 vrchovatá lžička kypřícího prášku
1 lžička mleté skořice
100 g vlašských ořechů, jemně mletých
350 g mrkve, oloupané a najemno nastrouhané (zhruba 5 mrkví)

100 g cream cheese/čerstvého smetanového sýra (Philadelphia, Goldessa, ...)
50 g bílé čokolády

Postup

V mixéru vyšleháme máslo s cukrem, až směs zesvětlá a lehce nabude. Po jednom zašleháme vajíčka a poté i mléko. Přisypeme mouku, kypřící prášek, skořici a namleté ořechy a prošleháme, až se všechny suroviny spojí. Nakonec vmícháme nastrouhanou mrkev.
 
Ve vodní lázni nebo opatrně v mikrovlnce rozpustíme čokoládu a v misce ji se sýrem utřeme na hladký krém.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na muffiny vyložíme košíčky a naplníme je těstem téměř po okraj (nebo zhruba do 3/4 výšky, těsto během pečení příliš nenabyde), několik lžic si necháme stranou. Spodní stranou lžičky uděláme doprostřed každého muffinu malý důlek, naplníme ho trochou krému (cca 1 lžička) a navrch rozdělíme zbylé těsto. Pečeme dozlatova, asi 20 minut.
 
Inspirace: časopis Apetit

Žádné komentáře:

Okomentovat