sobota 13. května 2017

Panna cotta s bílou čokoládou

Jak jsem slíbila, tady je ještě jeden recept na sladký dezert pro maminku k zítřejšímu svátku. Stejně jako v borůvkových makronkách v něm hlavní roli hraje bílá čokoláda, i ty borůvky můžete přidat a panna cottu jimi ozdobit. Se sladkou čokoládou si nakyslé borůvky budou příjemně notovat. Narozdíl od makronek si ovšem vystačíte s jedním rendlíkem a metličkou a dezert budete mít hotový za pár minut, jen mu pak musíte dopřát pár hodin v lednici, aby smetana vyztužená želatinou stihla zatuhnout. 

PS: Kmitala jsem teď celý týden kolem jedné svatby, takže zatím je k receptu jen jedna fotka. Další ještě přidám, jak si trochu odpočinu. Koneckonců, zítra mám taky svátek :-)

Ingredience

(4 porce)

150 ml mléka
250 ml smetany na šlehání
1 lžička vanilkového extraktu*
100 g bílé čokolády
cukr krystal podle chuti (nemusí být)
2 lžičky práškové želatiny

*já jsem k vanilkovému extraktu přidala i špetku mleté vanilky, případně můžete ve smetaně povařit vanilkový lusk a vyškrábnutá zrníčka

Postup

Nejdříve si nachystáme želatinu. Do misky nalijeme 50 ml mléka, přisypeme práškovou želatinu, důkladně rozmícháme a necháme zhruba 10 minut nabobtnat. 

V rendlíku na mírném plameni ohřejeme zbylé mléko se smetanou. Jakmile bude horké, přidáme vanilkový extrakt a nalámanou čokoládu a za stálého míchání necháme čokoládu rozpustit. Opatrně ochutnáme a případně přisladíme cukrem. Přilijeme želatinu (i s mlékem, nic nevymačkáváme) a opět metličkou důkladně rozmícháme, už ale nevaříme.

Horkou směs rozlijeme do skleniček, necháme vychladnout na pokojovou teplotu a na min. 4 hodiny (klidně přes noc) uložíme do ledničky. Ozdobíme borůvkami a podáváme.

2 komentáře:

  1. Jednou jsem zkousela, u nas se neujala, kazdopadne nafocena je nadherne:-). Pekny vecer. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás jedno léto byla ohromně populární a pak jsme se jí asi přejedli :-) Tahle byla po hodně dlouhé době. Průběh focení katastrofa, ale kupodivu z toho nakonec vyšly pěkné fotky. Děkuju moc!

      Vymazat