neděle 21. května 2017

Žloutkové řezy


Z víkendového pečení dortů mi opět zbyla hromada žloutků, přemýšlela jsem, kam s nimi, a nakonec upekla žloutkové řezy. Už dlouho se chystám na věnečky z odpalovaného těsta a jsem si jistá, že na ně brzy přijde řada, ale tentokrát jsem chtěla něco méně náročného. Zajímavé je, že když jsem hledala recept na žloutkové řezy na internetu, skoro v žádném žloutky nefigurovaly. Krém byl prostě obyčejný pudink ze sáčku. Nakonec jsem trochu zaimprovizovala, použila krém z receptu na koblihy, pouze šlehačku nahradila zakysanou smetanou podle Kuchyně Lidlu. Příště ale zůstanu u té šlehačky, zdálo se mi, že třetí den už byla zakysaná smetana v krému příliš výrazná a spíš na škodu, to se mi se šlehačkou nikdy nestalo. Jinak řezům nebylo co vytknout.


Ingredience

500 ml mléka
1 vanilkový lusk
4 žloutky*
100 g cukru krystal
50 g hladké mouky
100 g másla, změklého
200 g zakysané smetany / 200 ml smetany ke šlehání

*počet žloutků si klidně uzpůsobte podle potřeby, já jich obvykle do žloutkového krému/vanilkového pudinku dávám 4-5, teď jsem jich měla k dispozici sedm

500 g listového těsta

marmeláda z červeného ovoce (rybíz, třešně, jahody, maliny...) - dala jsem 3 vrchovaté lžíce malinového džemu

 
Postup

Den předem si připravíme krém. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábneme zrníčka. Přidáme je i s luskem do mléka a v rendlíku přivedeme k varu. Žloutky (můžeme je přecedit přes cedník, aby v nich nezůstala "poutka") rozšleháme s cukrem a moukou. Když je mléko horké, naběračkou ho tenkým pramínkem za stálého míchání přiléváme ke žloutkům. Jakmile je směs dostatečně horká, vlejeme ji zpátky ke zbylému mléku. Díky tomu se žloutky nesrazí. Za stálého míchání povaříme asi 5 minut, dokud krém nezhoustne. Vyjmeme lusk. Krém přelijeme do misky, na povrch přitiskneme potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup*, a dáme přes noc vychladit do lednice.

*Fólii jsem dřív nedávala, byla jsem dost nedůvěřivá a myslela si, že ji pak určitě stáhnu i s půlkou krému. Nemusíte se ale bát, jde lehce dolů a krému na ní nezůstane skoro ani kapka.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Listové těsto si rozdělíme na dvě poloviny, každou vyválíme na plát odpovídající rozměrům plechu, který máme k dispozici. Plát těsta dáme na plech vyložený pečícím papírem, propícháme ho vidličkou, zakryjeme dalším papírem a ten zatížíme buď sušenými fazolemi nebo dalším plechem. Díky tomu se listové těsto během pečení nenafoukne a zůstane pěkně rovné (říká se tomu pečení "naslepo"). Po 10 minutách odstraníme zátěž i s vrchním pečícím papírem a dalších 10 minut pečeme dozlatova. Stejně upečeme i druhý plát těsta, necháme je oba zchladnout.

Dokončíme krém. Pokud se chladil v ledničce, včas ho vytáhneme, aby měl pokojovou teplotu a během šlehání se nezdrcnul. Nejdříve ho prošleháme samotný, poté do něj po kouskách vešleháme změklé máslo a nakonec i zakysanou smetanu (pokud místo ní chcete použít šlehačku, dotuha ušlehejte samotnou smetanu na šlehání a metličkou ji po částech opatrně vmíchejte do krému).

Na plech položíme upečený plát listového těsta, potřeme ho marmeládou (podle chuti slabší či silnější vrstvou) a krémem, na něj opatrně přitiskneme druhý plát těsta, zakryjeme pečícím papírem a zatížíme prkénkem nebo opět plechem. Dáme minimálně na dvě hodiny vychladit do lednice. Nakrájíme na řezy, pořádně pocukrujeme a podáváme. 











Inspirace: www.kuchynelidlu.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat