čtvrtek 10. srpna 2017

Meruňková buchta z podmáslí


Že meruňky patří hlavně do kynutých knedlíků sypaných strouhaným tvarohem a polévaných rozpuštěným máslem, je asi zcela jasné a nezpochybnitelné. Souhlasíte? Ale až jich budete přecpaní a přejedení - pokud je to vůbec možné - upečte si tuhle buchtu. Těsto je jemné a nadýchané, já mu říkám dortové, protože téměř stejné suroviny dávám i do vanilkového dortu. Meruňky sladké a šťavnaté. Cukrový poprašek voňavý po skořici. Garantuju vám, že stejně jako ovocné knedlíky zmizí tahle buchta jedna dvě.

Ingredience

180 g másla, změklého
150 g cukru krystal
3 vejce
250 ml podmáslí
1 lžička vanilkového extraktu
350 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
špetka soli

asi 10 meruněk, vypeckovaných a nakrájených na kousky
cukr moučka, mletá skořice

Postup

Troubu si předehřejeme na 180 °C. V mixéru šleháme máslo s cukrem, až zesvětlá a nabude, trvá to minimálně 5 minut. Po jednom zašleháme vajíčka a poté vešleháme i podmáslí a vanilku - oboje přiléváme tenkým pramínkem. Nakonec vmícháme mouku, kypřící prášek a sůl.

Menší plech vyložíme pečícím papírem, případně ho vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do něj těsto a poklademe ho kousky meruněk, slupkou dolů. Buchtu pečeme asi 25-30 minut, testujeme špejlí, po zapíchnutí musí vyjít suchá. Necháme vychladnout a před podáváním poprášíme cukrem smíchaným se skořicí.









4 komentáře:

  1. Meruňkové buchty jsou nejlepší! :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím! Ale to samé bych řekla i o švestkových, jablečných, hruškových... miluju je všechny! :-)

      Vymazat