čtvrtek 21. září 2017

Čokoládové sušenky


Září zatím vede jako nejvíc hektický měsíc letošního roku a na blogu je to pěkně vidět. Nejdříve svatba mojí malé sestřičky a teď naše rekonstrukce a stěhování. Počítala jsem s tím, že na pečení, mimo to svatební, asi moc času nebude a schovala si aspoň jeden recept, jenže když už večer zasednu k počítači, skončím zas jen v plánovači Ikea. Besta, Pax či Stuva jsou teď u nás nejvíce skloňovaná jména. Na stole v kuchyni se hromadí krabice od banánů, už ani nevím, kam jsem uklidila odměrky, a ani příštích pár dní to zřejmě nebude lepší. A k tomu venku prší a prší... Kde je sakra to babí léto?! Jestli to máte podobně, upečte si tyhle výborný sušenky, dejte si k nim hrnek horkýho kakaa, na chvíli prostě vypněte a jen si užívejte domácí pohodu .


Ingredience

120 g másla, změklého
200 g cukru krystal
1 vejce
2 lžičky vanilkového exraktu
200 g hladké mouky
20 g kakaa
1 lžička jedlé sody
1 lžička kukuřičného škrobu
špetka soli
bílá čokoláda v peckách (podle chuti, já jsem dala asi 50 g a stačilo nám to)


Postup

V mixéru šleháme změklé máslo s cukrem minimálně 3 minuty, až zesvětlá a nabude.  Postupně přidáme vajíčko a vanilkový extrakt. Poté vmícháme mouku, kakao, jedlou sodu, škrob a sůl. Nakonec zapracujeme bílou čokoládu.

Z těsta zformujeme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme nejméně hodinu vychladit v lednici. Lépe se s ním pak bude pracovat.  

Troubu předehřejeme na 180 °C. Z těsta lžící odkrajujeme stejně velké kousky, z každého v rukách vyválíme kuličku a dáme ji na plech vyložený pečícím papírem. Mezi jednotlivými kuličkami necháme větší rozestupy, během pečení se roztečou (mně se jich na jeden plech vešlo zhruba dvacet).

Tip: Protože jsem chtěla mít sušenky stejně velké, použila jsem váhu a odvažovala těsto po 20 gramech. A když si dáte u každé kuličky záležet, budou mít i sušenky po upečení pěkně kulatý tvar.

Sušenky pečeme 9 minut. Ihned po vytažení je opatrně přendáme na mřížku vychladnout. Skladujeme je nejlépe v uzavřené dóze.

















































Inspirace: www.cookingclassy.com

5 komentářů:

  1. Mňam.. Tak ty musí být opravdu skvěle! :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  2. Takové malé Hygge po česku. Máte lákavé recepty a krásně nafocené. Díky za ně. Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za milý komentář a vaši přízeň 😊 Katka

      Vymazat
  3. Právě upečeno. 😀 Váš recept opět nezklamal. Výborné. Děkuji. Peťa

    OdpovědětVymazat