pátek 6. října 2017

Dýňový cheesecake s karamelovou polevou

 

Říká se, lepší dvakrát vyhořet, než se jednou stěhovat, a něco pravdy na tom asi bude. Zvlášť když se stěhujete s tím, že polovina nábytku čeká na smontování nebo úplně chybí. Všechno se to teda nosí a skládá do jedné místnosti, hromady rostou a zvětšují se, nakonec je vše sice přestěhováno, ale vy byste nejradši dveře od toho pokoje zamkli na pět západů a zahodili klíč. Zabydlování je prostě fuška. A taky krásné. Každý den se kochám svojí kuchyní. Přes rok jsem ji nosila v hlavě, hledala nápady a tipy, ukládala si obrázky z Pinterestu, kreslila a plánovala a teď ji mám. Spoustu úložných prostor na všechny pečící formy, vykrajovátka, cukrové zdobení, talíře, ubrousky a podnosy na focení. Pracovní linku pod oknem s výhledem na vzrostlé topoly a zlatavá pole, kde si denně ukradnu aspoň malou chviličku a jen si užívám ten pohled a dobíjím baterky. Tenhle dýňový cheesecake jsem pekla ještě ve své staré kuchyni, ale poslední dva kousky už jsme si snědli tady. 


Ingredience

(kulatá forma o průměru 20 cm)

200 g sušenek, ideálně se skořicí/perníkovým kořením/zázvorem (Lotus, Ikea sušenky)
70 g másla, rozpuštěného

Náplň

400 g čerstvého smetanového sýra (Philadephia, Goldessa...)
250 g mascarpone
150 g cukru krystal
3 vejce

200 g dýňového pyré*
3 lžíce hladké mouky

1 lžíce skořice
špetka soli

*Příprava dýňového pyré je poměrně jednoduchá. Očištěnou a na kostky nakrájenou dýni si podusíme v trošce vody doměkka, slijeme a dohladka rozmixujeme. Necháme vychladnout.


Postup

Kulatou otevírací formu vyložíme pečícím papírem (dno) a vymažeme máslem (boky). Sušenky rozdrtíme najemno a smícháme s rozpuštěným máslem. Směs by měla po zmáčknutí v ruce tvořit hrudky - pokud je příliš suchá, přidáme trochu vody, stačí 1-2 lžíce. Poté ji prsty či lžící natlačíme na dno formy a rovnoměrně upěchujeme. Dáme na 10 minut do lednice vychladit.

Mezitím si připravíme krémovou náplň. V mixéru na nízké otáčky vyšleháme sýr s mascarpone a cukrem dohladka, po jednom zašleháme vajíčka, dýňové pyré a nakonec i mouku, skořici a sůl. Krém nalijeme na vychlazený korpus a uhladíme stěrkou. 

Troubu předehřejeme na 160 °C. Formu dáme na prostřední mřížku a pod ní hlubší pekáček, kam jsme nalili vroucí vodu (druhá varianta je, že formu důkladně obalíme alobalem, dáme ji do pekáčku a vodu nalijeme zhruba do 1/2 výšky formy). Cheesecake pečeme 60-70 minut, střed by měl být ztuhlý a jenom mírně se chvět, když formou lehce zahýbeme. Poté ho necháme asi hodinu odpočívat ve vypnuté a pootevřené troubě a nakonec vychladíme v lednici, min. 6 hodin, nejlépe přes noc. Na vychlazený cheesecake nalijeme karamelovou polevu (viz níže).

Tip:  Krok, kdy se cheesecake nechá ve vypnuté troubě, doporučuju nevynechávat. Dojde tím k postupnému vyrovnání teplot a cheesecake nepopraská. Já jsem tentokrát pospíchala a vytáhla ho hned - uprostřed se následně vytvořil skoro Mariánský příkop. Ničemu to nevadilo, prostě jsem ho zalila karamelem, jen to už nevypadalo tak efektně.






Karamelová poleva

140 g cukru krystal 

50 ml vody  
60 ml smetany na šlehání  
1 lžíce másla 
Do hlubšího rendlíku nasypeme cukr, zalijeme vodou a dáme vařit na mírný plamen. Mícháme, aby se cukr rozpustil. Jakmile sirup začne bublat, přestaneme míchat, jen občas kontrolujeme barvu. Voda se bude postupně odpařovat a sirup karamelizovat. Trvá to poměrně dlouho, určitě tak deset minut, takže buďte trpěliví. 


Jakmile sirup začne zlátnout, ohřejeme si v mikrovlnce nebo na sporáku smetanu téměř k bodu varu. Hotový karamel (barvy zlatohnědé, pozor ať neztmavne příliš, zhořknul by) odstavíme ze sporáku a ihned do něj za stálého míchání metličkou vlijeme horkou smetanu. Směs nejdříve hodně vzkypí a bude bublat, opatrnost a chňapky jsou na místě, ale po chvilce míchání budeme mít krásně hladký krém. Dále už nevaříme. Vmícháme máslo, přelijeme do skleničky a necháme lehce zchladnout.













3 komentáře:

  1. Katko, vcera vecer jsem ho upekla, dneska naservirovala a je to uplna pecka (opet)! :-) Z cheesecaku jsem mela vysloveny respekt, nikdy jsem ho nepekla a mela jsem strach, aby z toho nebyla jen nejaka rozblemcana hmota (obzvlast kdyz to moje testo bylo velmi ridke...), ale povedl se uplne luxusne a vsichni byli nadseni. Opet diky za skvely recept i bezvadny popis, kteremu vdecim za vysledek. Recepty od Vas jsou proste jistota :-)
    PS: jeste bych poprosila o doplneni typu mouky, zacatecnikum by se ta informace mohla hodit. Ja si vzpomnela, ze mamka do tvarozniku dava krupicku, a tak jsem tam vrazila hrubou, ale nevim, jestli spravne. Nicmene dopadlo to dobre ;-)... zdravi Maja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Májo, taky zdravím! Přiznám se, že i já mám z cheesecaku respekt, vždycky s obavama sleduju průběh pečení, když ale ono je to tak dobré, že?! Mouku určitě doplním, asi jsem z nepozornosti přehlédla. Já dávám hladkou, ale myslím, že může být jakákoli, důležité je, že zahustí tu náplň. U té hrubé mouky/krupičky bych se asi bála, aby pak nebyla cítit na jazyku, ale očividně to nebyl problém, tak proč ne. Jinak jsem ještě pekla i dýňové muffiny a ty zmizely tak rychle, že jsem je ani nestihla vyfotit, ale určitě na ně ještě dojde ;-)

      Vymazat
    2. Ja jsem si chutove ani na jazyku vubec nevsimla, ze tam ta mouka byla, takze to bylo v pohode. Na muffinovy recept se budu tesit! :-)

      Vymazat