středa 30. srpna 2017

Čokoládová pěna

Receptů na čokoládovou pěnu je na internetu spousta, najít takový, který neobsahuje syrová vejce, to už je větší oříšek. Je mi jasné, že ta "pravá" čokoládová pěna se bez nich prostě neobejde - žloutky dodají hebkost, našlehané bílky zase nadýchanost - ale já se obecně dezertům ze syrových vajec vyhýbám. Nerada bych z nich měla zažívací potíže, ne-li něco horšího, a nerada bych to způsobila i svatebním hostům, pro které tenhle dezert budu také chystat. Nakonec jsem objevila recept, který mi vyhovuje po všech stránkách. Žádná vajíčka a snadná příprava. A jako tajná ingredience káva a vanilkový extrakt. Káva zvýrazní a rozvine chuť čokolády, ale jinak ji v pěně nepoznáte, nemusíte se bát.


Ingredience

30 g cukru krystal*
60 ml vody
1 lžička rozpustné kávy
170 g kvalitní tmavé čokolády*
1 lžička vanikového extraktu 
250 ml smetany ke šlehání

*Čokoládu použijte co nejkvalitnější, klidně 70 % a více. V případě méněprocentní (a tedy samo o sobě sladší) čokolády pak uberte cukr, jinak se vám pěna může zdát hodně sladká.

Postup

V rendlíku smícháme cukr s vodou, přivedeme k varu a jakmile se krystalky cukru rozpustí, přidáme kávu a čokoládu nalámanou na kousky a za stálého míchání rozpustíme na hladký krém. Vmícháme vanilku a ihned odstavíme. Necháme zchladnout na pokojovou teplotu.

Smetanu ušleháme dotuha, za stálého šlehání tenkým pramínkem přilejeme čokoládovou směs. Jakmile se šlehačka dokonale spojí s čokoládou na hladký a nadýchaný krém, přelijeme ji do skleniček a necháme několik hodin vychladit v lednici, klidně i přes noc. Můžeme dozdobit borůvkami, malinami, oříšky či šlehačkou a strouhanou čokoládou.







Inspirace: www.ksfy.com


3 komentáře:

  1. Vypada to luxusne, jen ja mam pocit, ze pribyvam uzjen pri pohledu na ty krasne fotky:-). M.

    OdpovědětVymazat
  2. ahoj, máš prosím zkušenosti s čokoládou z lidlu? pokud ano, kterou bys prosím doporučila? díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, skoro na vše používám jejich čokoládu na vaření, má přes 50 % a je chuťově moc dobrá. Když chci čokoládu 70 % a více, obvykle sáhnu po Lindt. Ale s Lidlem mám obecně dobré zkušenosti, i třeba s jejich bílou čokoládou.

      Vymazat