pátek 15. prosince 2017

Čokoládová kolečka se slaným karamelem



Jak jsem vám říkala minule, můj tip na snadné vánoční cukroví je upéct z jednoho těsta dva druhy. Můžete si těsto rozdělit na půl, pokud jako já raději pečete od každého cukroví trochu, nebo rovnou zdvojnásobit dávku. Já jsem takto ze tří těst nachystala šest druhů cukroví a není to žádné šizení, protože se neliší jen náplní, jako když třeba linecké slepíte rybízovou marmeládou a nutellou. Vždycky se snažím, aby výsledná chuť i vzhled byly opravdu jiné a na talíři bylo z čeho vybírat. Z tohoto těsta už jsem připravila jednoduché čokoládové věnečky, dnes nabízím kolečka plněná slaným karamelem a polévaná čokoládou. Slaný karamel musí být i na Vánoce. Je to prostě nová černá! (alespoň v pečení)


Ingredience

(asi 26 větších koleček)

220 g hladké mouky
80 g cukru moučka
30 g kakaa
špetka soli
125 g másla, změklého
2 žloutky

slaný karamel (ingredience i postup dole)

100 g kvalitní hořké čokolády
mořská sůl


Postup

V míse smícháme mouku, cukr, kakao a sůl, přidáme máslo nakrájené na plátky a prsty (nebo v robotu se sekacími noži či drátěnou metlou) promneme na hrubou drobenku. Přidáme rozšlehaný žloutek a vypracujeme hutné nelepivé těsto (podle potřeby přilijeme trochu vody nebo přisypeme mouku). Pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Hotové těsto zformujeme v kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme min. hodinu odležet v lednici (klidně i do druhého dne).

Troubu předehřejeme na 180 °C. Na pomoučněném vále těsto vyválíme na plát asi 3-5 mm vysoký, vykrajujeme kolečka (u poloviny z nich nezapomeneme vypíchnout i kolečko uprostřed) a pečeme zhruba 8-10 minut, záleží na tloušťce těsta. Necháme krátce zchladnout na plechu a pak přendáme na mřížku. 

Tip: Pokud jste měli těsto v lednici delší dobu, nechte ho před vyvalováním krátce povolit. Pokud se těsto lepí na váleček, můžete ho lehce poprášit moukou. Já těsto vyvaluji přes potravinářskou fólii, ve které bylo původně zabalené. Nelepí se pak na váleček, ani není bílé od mouky.

Vychladlá kolečka plníme slaným karamelem (nejlépe to jde cukrářským sáčkem s ustřihnutou špičkou, karamel nedáváme až ke kraji, aby nevytekl ven, a vrchní kolečko jen lehce přitiskneme, poté můžeme kapku karamelu přidat i doprostřed), polijeme rozpuštěnou čokoládou a sypeme mořskou solí. Skladujeme v chladu.

Tip: Karamel má v teple tendenci tát, nechte naplněná kolečka vychladit v lednici a teprve poté je máčejte v čokoládě. Nebo je můžete plnit krémem z karamelu a másla, ten drží opravdu dobře a můžete ho bez obav dát i vyšší vrstvu. V tom případě vyšlehejte 100 g karamelu se 100 g změklého másla na světlý, nadýchaný krém. Ochutnejte a pokud je potřeba, ještě přisolte a znovu prošlehejte.


Slaný karamel

140 g cukru krystal
50 ml vody
100 ml smetany na šlehání
1/2 lžičky soli
(140 g másla, změklého)


Do hlubšího rendlíku nasypeme cukr, zalijeme vodou a dáme vařit na mírný plamen. Mícháme, aby se cukr rozpustil. Jakmile sirup začne bublat, přestaneme míchat, jen občas kontrolujeme barvu. Voda se bude postupně odpařovat a sirup karamelizovat. Trvá to poměrně dlouho, určitě tak deset minut, takže buďte trpěliví. 

Jakmile sirup začne zlátnout, ohřejeme si v mikrovlnce nebo na sporáku smetanu téměř k bodu varu. Hotový karamel (barvy zlatohnědé, pozor ať neztmavne příliš, zhořknul by) odstavíme ze sporáku a ihned do něj za stálého míchání metličkou vlijeme horkou smetanu. Směs nejdříve hodně vzkypí a bude bublat, opatrnost a chňapky jsou na místě, ale po chvilce míchání budeme mít krásně hladký krém. Vmícháme sůl, ale dále už nevaříme. Karamel necháme vychladit v ledničce, nejlépe přes noc, pěkně zhoustne.  






4 komentáře:

  1. Dobrý den, můžete mi prozradit tajemství Vaší krásně vypadající čokolády? Mě vždy vystoupí na povrch tuk nebo zmatní. Děkuji Ivka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Ivko, tajemství ani trik v tom žádné nejsou :) Prostě jsem v mikrovlnce rozpustila čokoládu a namáčela. Váhala jsem, zda nepřidat třeba máslo, ale bála jsem se, že pak dostatečně neztuhne. Cukrovi máme zatím v lednici, už několik dní, párkrát si tedy pobylo i venku na stole a čokoláda vypadá pořád stejně (musím to zaklepat). Katka

      Vymazat
    2. Máslo jsem zkusila také přidat, ale čokoláda ztuhla tak, že se sní nedalo nic polít. Přeji pohodové svátky a hodně zdraví v novém roce. Ivka

      Vymazat
    3. Záleží na poměru čokolády a másla a taky na teplotě, já čokoládovou polevu z másla často používám na dorty, pracuje se mi s ní skvěle, ale je právě důležité vychytat správný poměr i teplotu. Tady mi ale dobře fungovala samotná čokoláda. Vám také krásné svátky vánoční a šťastný nový rok, Katka

      Vymazat