úterý 19. prosince 2017

Pomerančové sušenky s čokoládou



Sušenky jsou u nás oblíbené během celého roku a nevidím důvod, proč si je neupéct i na Vánoce. Můžete si vykrájet menší kolečka i jiné tvary, klidně třeba andělíčky, hvězdičky či zvonečky, ať s těmi Vánocemi ještě více ladí. Když už by vám nestačila ta pomerančová vůně a chuť, protože tu já mám s Vánocemi spojenou už od dětství. I když už se na ně fronty dávno nestojí, pomeranče (a mandarinky) prostě k Vánocům patří.
 
Ingredience

(asi 60 sušenek)

180 g hladké mouky
80 g cukru moučka
špetka soli
130 g másla, změklého
3 žloutky
kůra z 1/2 pomeranče, jemně nastrouhaná

100 g kvalitní hořké čokolády


Postup

V míse smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme máslo nakrájené na plátky a prsty (nebo v robotu se sekacími noži či drátěnou metlou) promneme na hrubou drobenku. Přidáme rozšlehané žloutky a pomerančovou kůru a vypracujeme jemné a nadýchané, lehce lepivé těsto (podle potřeby přilijeme trochu vody nebo přisypeme mouku). Pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Hotové těsto zformujeme v kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme přes noc odležet v lednici.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Na pomoučněném vále těsto vyválíme na plát asi 3-5 mm vysoký, vykrajujeme sušenky a pečeme je zhruba 6-8 minut, záleží na tloušťce těsta. Necháme krátce zchladnout na plechu a pak přendáme na mřížku. 

Vychladlé sušenky máčíme z půlky v rozpuštěné čokoládě.



2 komentáře:

  1. Příchuť pomeranče moc nemusím, ale tyhle bych klidně ochutnala. Vypadají skvěle!

    Krásné Vánoce!
    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nelo, já obvykle také ne, ale kombinaci s čokoládou nikdy neodolám! Krásné svátky vánoční a šťastný nový rok i vám, Katka.

      Vymazat