sobota 16. června 2018

Čokoládová panna cotta



Panna cottu doma milujeme, takže jako dezert na oslavu na zahrádce byla opět jasnou volbou. Jako vždy se mi chtělo vyzkoušet trochu jiný recept, tentokrát jsem sáhla po tmavé čokoládě. Použít můžete i tu vysokoprocentní, ale plnou čokoládovou chuť vám zaručí i kvalitní čokoláda na vaření. Na rozdíl od klasické panna cotty tahle chutí trochu připomíná vychlazený čokoládový pudink, je hutnější a na jazyku krémovější, takže jsem vynechala ovocné pyré a podávala ji jen s čerstvě natrhanými třešněmi. A nemyslete si, oslavy u nás neznamenají jen sladké, ale taky třeba domácí hamburgery či pořádné steaky, mňam.


Ingredience

(asi 6 porcí)

600 ml smetany na šlehání
1 lžíce kakaa na vaření
100 g kvalitní tmavé čokolády (já jsem použila 52% na vaření z Lidlu)
cukr krystal podle chuti (nemusí být)
5 plátků želatiny


Postup

Nejdříve si nachystáme želatinu. Do misky dáme želatinové plátky, zalijeme je vodou, aby byly zcela ponořené, a necháme zhruba 10 minut nabobtnat. 

V rendlíku na mírném plameni za občasného míchání přivedeme smetanu téměř k varu, poté odstavíme. Přidáme kakao a nalámanou čokoládu a vymícháme hladký krém. Opatrně ochutnáme a případně přisladíme cukrem (záleží na naší chuti a také, jak sladkou čokoládu máme). Želatinu vyndáme z misky, lehce vymačkáme přebytečnou vodu a metličkou opět důkladně rozmícháme ve smetaně, už ale nevaříme.

Tip: Smetanu nikdy nevařte, nechte ji ohřát na max. 80 °C (tj. že v ní stále ještě udržíte prst). Během varu by se totiž oddělila mléčná složka od tuku. V praxi to znamená, že takhle ve vrstvách ztuhne i panna cotta a nebude vám příliš chutnat.

Horkou směs rozlijeme do skleniček, necháme vychladnout na pokojovou teplotu a na min. 4 hodiny (klidně přes noc) uložíme do ledničky. Ozdobíme třeba čerstvým ovocem a podáváme. Já jsem použila třešně a sněhové pusinky.








Žádné komentáře:

Okomentovat