sobota 30. června 2018

Kokosovo-malinové cupcakes s krémem


Druhý slíbený recept na muffiny/cupcakes je tady. Doma se strávníci nemohli shodnout na tom, zda je lepší verze s krémem či bez, podle mně jsou ovšem výborné obě. Samotné muffiny jsou měkké a nadýchané, krém jim dodá příjemně nakyslou, osvěžující chuť. Malin jsem do těsta dala pomálu, spíš jako takové malé malinové překvapení na dně košíčku, můžete jich klidně přidat více a vmíchat je do těsta ještě předtím, než ho rozdělíte do formiček. Krém je zas po vešlehání malin trochu řídký, v lednici ale pěkně ztuhnul a držel i druhý a třetí den - ano, i u nás se někdy stane, že moučníky nezmizí rychlostí blesku. Zvlášť teď v létě, kdy na zahrádce dozrává rybíz a meruňky a v lednici se chladí slaďoučký meloun.

Ingredience

100 g másla, změklého
150 g cukru krystal
1 vejce + 1 žloutek
150 ml mléka
200 g hladké mouky
50 g strouhaného kokosu
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
špetka soli

12 malin do těsta (čerstvé či mražené)

Krém

100 g čerstvého smetanového sýra
50 g cukru moučka
100 ml smetany ke šlehání
50 g malin, rozmačkaných


Postup

V míse šleháme máslo s cukrem, až zesvětlá a nabude na objemu. Postupně vešleháme vajíčko i žloutek. Tenkým pramínkem přilijeme mléko, opět důkladně zašleháme. Nakonec přidáme mouku, kokos, kypřící prášek a sůl a vymícháme hladké těsto.

Troubu předehřejeme na 160 °C. Formu na muffiny vyložíme košíčky a těsto do nich rovnoměrně rozdělíme. Do každého košíčku přidáme i malinu tak, aby byla úplně schovaná pod těstem. Pečeme dozlatova, asi 30 minut (testujeme špejlí). Necháme vychladnout na drátěné podložce a zdobíme krémem.

Na krém dáme do mixéru smetanový sýr a cukr, lehce prošleháme. Přidáme smetanu a šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tuhý krém. Nakonec do něj vešleháme i maliny. 

Krém na muffiny ozdobně nastříkáme, ideálně cukrářským sáčkem se zdobící špičkou, a můžeme ji i posypat strouhaným kokosem nebo kokosovými plátky. Skladujeme je v lednici.








4 komentáře:

  1. Moc dobré, výborné! Udělala jsem ale trochu z lenosti muffiny :-) Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Jitko, úplně vás chápu! :-) A doma mi stejně tvrdí, že ten korpus je na tom to nejlepší ;-) Katka

      Vymazat
  2. Dobrý den, nedávno jsem narazila na Váš blog a jsem nadšená!Už jsem zkoušela čokoládový dort a dneska jsem chtěla zkusit tyto muffiny...bohužel nevím, co je správně.V ingrediencích je mléko, ale v postupu podmáslí, olej a vanil.extrakt

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, moc se omlouvám! Kopírovala jsem postup z jiného receptu na blogu, abych si ujednodušila práci, a zapomněla jsem upravit některé suroviny. Správně je to mléko. Podmaslím by se sice nic nezkazilo, ale nepatří tam ani to, ani olej a vanilkový extrakt. Večer to opravím v receptu. Hezký den a ať se vám povedou! Katka

      Vymazat