čtvrtek 26. července 2018

Borůvkový koláč s drobenkou



Taky na dovolené nejvíc řešíte místní speciality a jedlé suvenýry? Český Krumlov doma milujeme, letos jsme tam po několikaleté odmlce zamířili už počtvrté a určitě to nebylo naposledy. Malebné uličky, řeka, pouliční kapely, zámek, trdelník a palačinky, úžasná atmosféra, vodáci i turisté, kteří jsou až na výjimky milí a způsobní (jinak řečeno, žádná namyšlenost a arogance, kterou často vnímám v Praze). Ovšem obchůdky a restaurace v centru, to je prostě šílenství. Většina restaurací, které jsme míjeli či zkusili, nabízí průměrnou gastronomii za nadprůměrné ceny a je (ne)překvapivě prázdná. To samé obchody. Těch opravdu originálních je na prstech jedné ruky a ačkoliv ráda podporuju místní tvorbu, tady jsem si to rychle rozmyslela. Zdobené perníkové srdce za sto padesát korun? Dřevěná skládačka o třech mini dílcích za tři sta? Nakonec jsme ale úplně s prázdnou neodjížděli a odvezli si možná to nejlepší, čerstvé a voňavé lesní borůvky. Třetina padla na tenhle extra jednoduchý koláč s drobenkou, na který budete potřebovat jen hrnec, metličku a hrnek jako odměrku. 



Ingredience

(1 hrnek = 250 ml)

1 kostka másla (250 g)
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krystal
1 kypřící prášek do pečiva
1 hrnek mléka*
1 lžička vanilkového extraktu (nemusí být)
2 vejce

*Já jsem dala půl hrnku mléka a malý kelímek zakysané smetany, které končila trvanlivost.


Postup

V hrnci se širším dnem za stálého míchání rozpustíme máslo, poté hrnec sundáme ze sporáku. Metličkou vmícháme polohrubou moukou, přisypáváme ji postupně, ale pracujeme rychle, aby vznikla drobivá, ne tekutá směs. Poté vmícháme i cukr. Ze vzniklé drobenky (je poměrně sypká, ale tak to má být) odebereme 1 hrnek a zatím ho odložíme stranou. Do hrnce přisypeme prášek do pečiva, přilijeme mléko, vanilku a lehce prošlehaná vajíčka. Vymícháme hladké těsto.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Pekáček vymažeme máslem (použila jsem trochu rozpuštěného másla z hrnce) a vysypeme polohrubou moukou. Nalijeme do něj těsto, uhladíme ho stěrkou a rovnoměrně posypeme borůvkami a navrch i odloženou drobenkou. Pečeme dozlatova, asi 40 minut (testujeme špejlí).

2 komentáře:

  1. Dobrý den, díky za úžasně rychlý recept. Vyzkoušela jsem, koláč je fakt skvělý. Jak rychle bylo upečeno, tak rychle bylo snězeno, https://paniruzickova.blogspot.com/2018/08/buchta-z-jawy.html#more
    Ať se vám daří! Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, není zač, já děkuju za milý komentář a jsem ráda, že Vám buchta chutnala! Mrknula jsem na blog i na fotky, s Javou to koláči moc sluší :-) Hezký den, Katka

      Vymazat