neděle 26. srpna 2018

Jogurtová mramorová bábovka



Konečně se ochladilo a vzduch zavoněl podzimem. Nejen venku, ale i u nás v kuchyni. Bábovka prostě k takovému pošmournému počasí patří. Není nic lepšího, než si ukrojit pořádný kus, uvařit hrnek horkého čaje a dívat se, jak po okenní tabuli stékají kapky jedna za druhou a vítr ze stromů sfoukává nažloutlé listí. Nikdy jsem takové počasí neměla moc ráda, ale po týdnech suchého horka vítám déšť jako dlouho ztraceného přítele. Jen víc a jen houšť, prosím. Škoda jen, že pomalu končí období, kdy jsme mohli trávit celé dny na zahrádce u bazénu. V nevlídném počasí se mi nebude chtít vystrčit nos z teplého bytu a domácí aktivity, které by zabavily našeho aktivního skoro tříleťáka, se mi vymýšlí o poznání hůř. Ještě že ho tolik baví pečení s maminkou, asi se nehneme z kuchyně, hihi.


Ingredience

(velká forma na bábovku)

250 g másla, změklého
300 g cukru krystal
6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
400 g bílého jogurtu (ideálně řeckého typu)
400 g hladké mouky
1 sáček kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
2 lžíce kakaa na vaření


Postup

V míse šleháme máslo s cukrem, až zesvětlá a nabude na objemu, trvá to minimálně 5 minut. Poté po jednom zašleháme žloutky a vešleháme i jogurt. Nakonec pomalu zapracujeme mouku, kypřící prášek a sůl, vymícháme hladké těsto. Bílky ušleháme na tuhý sníh a natřikrát je stěrkou opatrně vmícháme do těsta. To si poté rozdělíme na dvě poloviny a jednu obarvíme kakaem (opět ho opatrně vmícháme stěrkou).

Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto (já jsem nejdřív nalila světlé, navrch tmavé a pak ho několikrát projela špejlí, aby se obě barvy lehce promísily) a pečeme dozlatova, zhruba 50-60 minut. Doba pečení záleží na velikosti a druhu formy, pokud do středu bábovky zapíchneme špejli a vytáhneme ji suchou, bez drobečků, je upečeno. Já bábovky obvykle peču ve velké litinové formě a tam to vždy trvá déle. Během pečení můžeme bábovku přikrýt alobalem, aby se navrchu nepřipálila. Necháme ji ve formě lehce zchladnout, poté vyklopíme na drátěnou mřížku.















Žádné komentáře:

Okomentovat