sobota 18. srpna 2018

Ostružinové muffiny s granolou


Letos se nám poprvé urodilo ostružin, že je nestíháme jíst "rovnou do pusy", a já jsem z toho pořád lehce vykulená. Ostružiny považuju za nejvíc nedostatkové zboží, co se týče českého letního ovoce, v marketu je nenajdete vůbec a na místních trzích občas jednu, dvě osamělé vaničky za neskutečnou cenu. Párkrát jsem si je koupila, ale to se vždy snědly rovnou za čerstva, škoda plýtvat takovou dobrotou do koláče. No a konečně nastal i u mně čas, kdy si to můžu dovolit, a připadám si hrozně rozmarně. Část ostružin jsem si zamrazila a jejich čas teprve přijde, část padla na buchtu se zakysanou smetanou, která je v ostružinové verzi stejně skvělá jako s borůvkami, a taky jsem upekla tyhle muffiny. Měkké a vláčné, s pořádnou špetkou skořice a navrch s křupavou drobenkou z mandlí a ovesných vloček.

Ingredience

(12 velkých muffinů)

300 g hladké mouky
150 g cukru krystal
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky soli
380 ml podmáslí
80 ml oleje
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu

Granola (posypka)

40 g hladké mouky
40 g cukru krystal
40 g ovesných vloček (použila jsem jemně mleté)
40 g mandlových plátků
1 lžička mleté skořice
špetka soli
40 g másla, rozpuštěného

ostružiny (nevážila jsem, ale do každého muffinu přišlo šest ostružin, do těsta tři a navrch taky)


Postup

V míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek, skořici a sůl. Zvlášť v misce metličkou prošleháme podmáslí, olej, vajíčka a vanilku, přilijeme je do mísy se sypkou směsí a vymícháme hladké těsto.

Tip: Nyní můžete do těsta opatrně vmíchat i zhruba 2/3 ostružin. Já je do muffinů raději přidávám, až když těsto rozdělím do košíčků. Za prvé mám jistotu, že ve všech muffinech bude stejně ostružin, za druhé se zbytečně nerozmačkají a neobarví těsto.

Na granolu smícháme všechny sypké suroviny, přilijeme rozpuštěné máslo a vidličkou mícháme, až se vše spojí v jemnou drobenku.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na muffiny vyložíme košíčky a těsto do nich rovnoměrně rozdělíme - do každého košíčku nalijeme trochu těsta, vmáčkneme do něj několik ostružin a zalijeme zbylým těstem. Vrch posypeme granolou a přidáme další ostružiny. Pečeme dozlatova, asi 35 minut (případně testujeme špejlí). Necháme vychladnout na drátěné podložce.




















Žádné komentáře:

Okomentovat