středa 26. září 2018

Švestkové muffiny s mákem

Po dlouhé době konečně recept... Doufám, že vás ta moje střídavě nízká a nižší aktivita ještě neodradila. Ten sladký důvod už jsem prozradila na sociálních sítích a dám ho konečně i sem. Za necelých pět týdnů budeme doma čtyři a že se u nás peče i něco jiného než jen koláče a dorty holt bylo celou dobu znát, i když jsem to ještě nechtěla sdílet veřejně. Jen se podívejte na archiv příspěvků a čísla v něm - první tři měsíce mi bylo buď špatně, nebo jsem spala, druhý trimestr nastala pečící euforie a teď sice stále vášnivě peču, ale už jaksi nezbývá čas a síly na to okolo (editování fotek, psaní receptů...). Snad mi to odpustíte a já slibuju, že se můžete těšit na nejlepší vanilkový dort, makronky inspirované oblíbenými sladkostmi i dýňové moučníky. Ale zpátky k dnešním muffinům. Moje oblíbené švestky s mákem, nadýchané těsto a k tomu opět porce tak akorát do ruky, k odpolednímu čaji, ven na zahradu, když zasvítí sluníčko, nebo jako svačina do školy.


Ingredience

300 g hladké mouky

120 g cukru krystal
3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
30 g máku
špetka soli
370 ml podmáslí
2 vejce
1 lžička vanilky

12 švestek, pokrájených na větší kousky (do každého košíčku jsem vlastně dala 1 švestku)


Postup


V míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek, mák a sůl. Zvlášť v misce metličkou prošleháme podmáslí, vajíčka a vanilku, přilijeme je do mísy se sypkou směsí a vymícháme hladké těsto.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na muffiny vyložíme košíčky a těsto do nich rovnoměrně rozdělíme - do každého košíčku nalijeme trochu těsta, vmáčkneme do něj několik kousků švestek a zalijeme zbylým těstem. Navrch rozdělíme zbytek švestek. Pečeme dozlatova, asi 25 minut (případně testujeme špejlí). Necháme vychladnout na drátěné podložce.







Žádné komentáře:

Okomentovat