sobota 9. listopadu 2019

Brownie sušenky


Tyhle sušenky jsem před třemi lety pekla sestře na svatbu. Byly vážně dobrý a já je plánovala upéct znovu a dát i na blog, jenže jsem ztratila recept. Měla jsem ho napsaný na kousku papíru a zřejmě ho někam založila. Párkrát jsem prohledala svoje kuchařky a šanon s recepty, ale nikde nebyl, tak jsem se smířila s tím, že je prostě fuč. Až jsem ho před pár dny našla, zastrčený v polorozpadlém slovníku, co na mě vypadl ze skříně. Jak se tam ten recept dostal, když naposledy jsem ho držela v ruce v kuchyni na druhé straně republiky, jen lehce tuším. To naše zlaté dítě si s tím slovníkem a s papíry jednu dobu rádo hrálo na tiskárnu (tam totiž pracuje jeho tatínek). Ale našel se a sušenky jsou pořád dobrý, a to je to hlavní. Uvnitř měkké a vláčné, na povrchu popraskané a mega čokoládové. Tak tady konečně jsou.

Ingredience

(18 větších sušenek)
200 g kvalitní hořké čokolády
70 g másla, změklého
200 g cukru krystal
2 vejce
150 g hladké mouky
20 g kakaa
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
špetka soli

Postup 

V rendlíku ve vodní lázni nebo opatrně v mikrovlnce si rozpustíme čokoládu. V mixéru vyšleháme změklé máslo s cukrem a vajíčky,  až směs zesvětlá a nabude.  Zašleháme rozpuštěnou čokoládu. Poté vmícháme mouku, kakao, kypřící prášek a sůl. Mísu s těstem zakryjeme fólií a necháme ho nejméně hodinu vychladit v lednici (klidně i přes noc).

Troubu předehřejeme na 180 °C. Z těsta lžící odkrajujeme stejně velké kousky (cca 1,5 lžíce - 40 gramů), z každého v rukách vyválíme kuličku a dáme ji na plech vyložený pečícím papírem. Mezi jednotlivými kuličkami necháme větší rozestupy, během pečení se roztečou (mně se jich na jeden plech vešlo zhruba devět).

Tip: Protože jsem chtěla mít sušenky stejně velké, použila jsem váhu a odvažovala těsto po 40 gramech. Když si dáte u každé kuličky záležet, budou mít i sušenky po upečení pěkně kulatý tvar.

Sušenky pečeme 12 minut. Ihned po vytažení plechem několikrát bouchneme, sušenky splasknou a budou krásně ploché. Necháme je vychladnout přímo na plechu, po upečení jsou hodně měkké a polámaly by se. Skladujeme je nejlépe v uzavřené dóze.







8 komentářů:

  1. Brownies jsou vynikající! Vláčné a křehké. Pro mě ideální na podzimní snídaně k čajíčku❤️ Děkuji za skvělý recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliško, moc děkuju! I za připomenutí těch sušenek, budu muset upéct. Máte pravdu, že k čaji je to ideální :-) Hezký den, Katka

      Vymazat
  2. Susenky se mi neroztekly a jsou z toho jen buclate hromadky, postupovala jsem presne podle receptu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to mě mrzí. Netuším, čím by to mohlo být. Chutnaly aspoň? Katka

      Vymazat
  3. Taky se mi neroztekly, ani o kousek, ale po vyndání z trouby jsem je rozplácla obracečkou a vypadají téměř jako ty vaše. Dělala jsem bezlepkovou variantu z kokosové mouky + Jizerka a jsou vynikající! Děkuji! Ali

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to tedy nechápu, to pečení je někdy opravdu alchymie! Budu muset zkusit znovu. Ale poradila jste si skvěle, i mě to pobavilo :-) Mám velkou radost, že chutnaly! Já moc děkuju za zpětnou vazbu, Katka

      Vymazat
  4. Sušinky se moc povedly, všechny se krásně roztekly a jsou prostě mňamózní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to mě moc těší! Děkuju a hezký den, Katka ❤️

      Vymazat