pondělí 4. listopadu 2019

Dýňové lívanečky


Připadá mi, že poslední dobou peču jen bábovky a palačinky, tak jsem pro změnu upekla lívanečky... ale zato dýňové! Voňavé po spoustě koření, nadýchané a vláčné. Perfektní polité javorovým sirupem, nebo taky s čokoládou a se skořicovým máslem (stačí vyšlehat změklé máslo s trochou moučkového cukru a mletou skořicí). Jenom mě mrzelo, že se ta zářivě oranžová barva těsta ztratila během pečení, to by byl teprve podzim na talíři jak vyšitý.

PS: Halloween doma neslavíme, ale hrát si v kuchyni mě baví při jakékoliv příležitosti, proto ty "strašidelně" zdobené lívanečky dole na fotce. Použila jsem arašídové máslo s čokoládou, jen jsem ho lehce rozehřála v mikrovlnce a dala do sáčku s ustřiženou špičkou. Každopádně hádám, že jak děti povyrostou, nějaké halloweenské řádění nás asi nemine, koneckonců dýně s nimi vydlabáváme už teď a je to fajn tradice. 

Ingredience

(asi 20 lívanečků o průměru 8 cm)

250 g hladké mouky
3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
3 lžíce cukru (nemusí být)
špetka soli

2 lžičky mleté skořice
1 lžička dýňového koření*
400 ml mléka

150 g dýňového pyré**
2 vejce
30 g másla, rozpuštěného a lehce zchladlého


*Tzv. dýňové koření je obvykle směs skořice, zázvoru, hřebíčku, muškátového oříšku, nového koření a kardamomu. Můžete si ho koupit nebo namíchat sami (zhruba půl lžičky od každého koření vyjma skořice, té dejte lžičky dvě).

**Příprava dýňového pyré je jednoduchá. Dýni Hokkaidó rozpůlíme, vydlabeme a nakrájíme na klínky. Ty lehce potřeme olejem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C doměkka, cca 15-20 minut. Necháme vychladnout a rozmixujeme.


Postup

V míse smícháme mouku, kypřící prášek, cukr, sůl, skořici a dýňové koření, zvlášť prošleháme mléko s dýňovým pyré, vajíčkem a máslem a přilijeme k sypké směsi. Metličkou rychle vymícháme těsto.

Tip: Důležité je těsto nepřemíchat, mícháme ho opravdu krátce, jen aby se suroviny spojily. Malé hrudky v těstě klidně necháme. Díky tomu budou lívanečky opravdu nadýchané. Přemíchané těsto se v tomto případě rovná ploché lívance.

Na pánvi nebo v lívanečníku na kapce oleje dozlatova smažíme malé lívanečky. Otáčíme, jakmile se okraj zpevní a na povrchu se objeví malé praskající bublinky. Přebytečný tuk můžeme odsát papírovým ubrouskem.





Žádné komentáře:

Okomentovat