pátek 22. listopadu 2019

Křehký koláč s ořechy v karamelu


Na tenhle koláč se chystám už celé roky. Křehké těsto, vlašské ořechy a karamel, prostě snová kombinace. Dokonce mě na něj nalákaly rovnou dva časopisy. Nejdřív se objevil v Apetitu, pak v Albert magazínu. Nebo naopak? Každopádně recepty téměř totožné, jen v náplních se lehce lišily (v Apetitu ubrali smetany a přidali med a vanilku). Já jsem si upravila pouze postup, aby se mi s těstem lépe pracovalo a taky že mám svůj osvědčený na přípravu karamelu. Jinak bych neměnila nic. Vlastně příště ten koláč zkusím upéct v malých formičkách na tartaletky. Jako netradiční vánoční cukroví to bude super, malé křehké košíčky plné ořechů a karamelu...


Ingredience

(kulatá forma o průměru 25 cm)

175 g hladké mouky
50 g cukru moučka
špetka soli
85 g másla, vychlazeného a nakrájeného na plátky/kousky
1 žloutek

Náplň

200 g cukru krystal
200 ml smetany ke šlehání
100 g másla
200 g vlašských ořechů


Postup 

V mixéru smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme máslo a mixujeme, dokud směs nepřipomíná hrubou drobenku. Postupně přilijeme žloutek a 2 lžíce vody a ještě krátce promixujeme. Nakonec rukama vypracujeme hutné nelepivé těsto (podle potřeby přilijeme ještě trochu vody nebo přisypeme mouku). Pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Hotové těsto zformujeme v kouli, zabalíme do fólie a dáme vychladit zhruba na hodinu do lednice.

Tip: "Drobenku" můžete umixovat v robotu se sekacími noži nebo s drátěnou metlou (tu používám já), případně pěkně postaru ručně za pomoci vidličky. 

Troubu předehřejeme na 190 °C. Na pomoučněném vále těsto vyválíme na plát odpovídající rozměru formy včetně boků (když ho budete vyvalovat přes pečící papír nebo potravinářskou fólii, půjde to lépe). Opatrně ho přeneseme do formy, přitiskneme na dno a boky formy, případně odřízneme přečnívající těsto. Dno propícháme vidličkou, zakryjeme pečícím papírem, zatížíme fazolemi a dáme péct na 10 minut. Poté sundáme papír s fazolemi a pečeme ještě 5 minut, aby těsto lehce zezlátlo.

Tip: Korpus se během pečení musí zatížit, aby se těsto nenafouklo. Můžete si na to koupit speciální keramické kuličky, nebo použít obyčejné fazole. Po upečení je nechte zchladnout a schovejte na příště.

Jakmile dáme korpus péct, začneme chystat náplň. D hlubšího rendlíku nasypeme cukr, zalijeme 50 ml vody a dáme vařit na mírný plamen. Voda se bude postupně odpařovat a cukr karamelizovat. Jakmile začne zlátnout, ohřejeme si v mikrovlnce nebo na sporáku smetanu téměř k bodu varu. Hotový karamel (barvy světle zlaté, pozor ať neztmavne příliš, zhořknul by) odstavíme ze sporáku a ihned do něj za stálého míchání metličkou vlijeme horkou smetanu. Směs nejdříve hodně vzkypí a bude bublat, opatrnost a chňapky jsou na místě, ale po chvilce míchání budeme mít krásně hladký krém. Po kouskách do něj vmícháme máslo a vaříme, dokud karamelová omáčka lehce nezhoustne, asi 5 minut. Nakonec do ní vmícháme ořechy a odstavíme ze sporáku.

Na předpečený korpus nalijeme ořechy v karamelu, uhladíme stěrkou a vrátíme na dalších 10 minut do trouby. Nakonec koláč necháme zchladnout, aby náplň ztuhla. (Můžete ho podávat i teplý, ale nejspíš se bude špatně krájet a náplň rozpadat. Vlastní zkušenost).















Žádné komentáře:

Okomentovat