úterý 3. prosince 2019

Masarykovo cukroví


Cukroví, na které nepotřebujete žádná vykrajovátka a prim v něm hrají lískové oříšky. Nepatří mezi nejkrásnější kousky na vánočním stole, ale u nás obvykle zmizí  jako první. Doma jsme ho dělali, když jsem byla malá, a před pár lety jsem ho začala péct pro svoji rodinu. Letos se mi konečně povedlo ho i nafotit, takže se o něj můžu podělit i s vámi. Upečte si ho klidně už teď, ale pozor, je možné, že do Vánoc budete muset udělat ještě jednu dávku.

Ingredience

(asi 50 kousků)

120 g lískových oříšků
200 g hladké mouky
70 g cukru moučka
špetka soli
140 g másla, lehce změklého
1 žloutek

cukr moučka na obalení, ideálně ovoněný vanilkou


Postup

Lískové oříšky namočíme do studené vody zhruba na 1 hodinu (já obvykle zapomenu hlídat čas a nechám je máčet déle). Lehce změknou a během pečení se tolik nevysušší/nespálí.

V míse smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme máslo nakrájené na plátky a prsty (nebo v robotu se sekacími noži či drátěnou metlou) promneme na hrubou drobenku. Přidáme rozšlehaný žloutek a vypracujeme hutné nelepivé těsto (podle potřeby přilijeme trochu vody nebo přisypeme mouku). Nakonec do těsta zapracujeme lískové oříšky. Pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Hotové těsto rozdělíme na půl a obě části zformujeme ve válečky o takovém průměru, jaká chceme mít kolečka (pečením se ještě o kousek zvětší), zabalíme je do potravinářské fólie a necháme do druhého dne ztuhnout v lednici.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Válečky ostrým nožem nakrájíme na kolečka asi 0,5-1 cm široká a pečeme je dozlatova, zhruba 15 minut, záleží na tloušťce těsta. Necháme krátce zchladnout na plechu a pak přendáme na mřížku, ještě teplá kolečka obalujeme v moučkovém cukru (dají se obalit i vychladlá, na teplých ale cukr lépe drží).

Skladujeme ve vzduchotěsné krabici, mimo lednici.






























2 komentáře:

  1. Dopčené a podarili sa na jedničku, chválila celá rodina :-) Ďakujem za recept, krásne sviatky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je skvělé, Lucko! Třeba se zařadí mezi Vaše rodinné cukroví :-) Hezké Vánoce i Vám, Katka.

      Vymazat