sobota 28. března 2020

Ořechové brioškové muffiny


Je to zajímavý, jak člověk má vždycky největší chuť na to, co zrovna nemůže nebo co není. Já bych se teď utloukla po kynutým. Naštěstí nedostatkové droždí se už pomalu vrací do regálů obchodů, takže je ideální čas upéct si tyhle skvělé kynuté brioškové muffiny. Pokud nemáte instantní/sušený droždí, klidně použijte čerstvé. V receptu najdete i univerzální návod, v jakém poměru ho nahradit. Jo, a z těsta by se klidně dala upéct babka, šneky, uzlíky... fantazii a šikovnosti se meze nekladou.


Ingredience 

(12 muffinů)


60 ml mléka

60 g cukru krystal
130 g másla
2 lžičky instantního droždí (nebo 20 g čerstvého)*
250 g hladké mouky
špetka soli
2 vejce


*Obecně platí toto: 1 g instantního droždí = 2,5 g čerstvého droždí, přičemž 1 odměrková lžička = 3 g instantního droždí.

Náplň 


40 g másla

40 g cukru
2 lžičky skořice
80 g lískových ořechů, posekaných

Cukrový sirup


30 g cukru krystal

30 ml vody


Postup


Do rendlíku nalijeme mléko, přidáme cukr a máslo a vše za stálého míchání rozpustíme. Necháme lehce zchladnout (směs můžeme přelít do misky, aby to šlo rychleji). Jakmile je mléko příjemně teplé, až vlažné, vmícháme do něj droždí a lžíci mouky, rendlík přikryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut v teple vzejít kvásek (na povrchu se objeví bublinky/pěna). 

Ve velké míse smícháme mouku a sůl, přidáme vajíčko a kvásek. Vařečkou nebo v mixéru zpracujeme v pružné, lehce lepivé těsto, trvá to min. 5-10 minut (ručně ještě mnohem déle). Mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo zhruba 2 hodiny kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem. 

Vál si lehce poprášíme moukou, těsto rozválíme na obdélník cca 20 x 30 cm. Po celé ploše ho pomažeme máslem a posypeme cukrem smíchaným se skořicí a s oříšky (2 lžíce oříšků si dáme stranou). Necháme si pouze 2 cm volného okraje po jedné delší straně, který navlhčíme trochou vody. Potřený plát těsta zavineme jako roládu, navlhčený okraj pevně přitiskneme. Ostrým nožem roládu nakrájíme na 12 stejných kousků. Vložíme je řezem nahoru do formy na muffiny vymazané olejem, posypeme zbylými oříšky a necháme 30 minut dokynout na teplém místě.

Zatím si cukr s vodou svaříme na sirup, stačí nechat pár minut povařit (já tohle malé množství dělám v hrníčku v mikrovlnce).

Troubu předehřejeme na 180 °C. Muffiny pečeme 20-25 minut, dozlatova (během pečení je můžeme zakrýt alobalem, pokud zlátnou příliš rychle). Ihned po vytažení z trouby je polijeme cukrovým sirupem, vsákne se do těsta a ještě více ho zvláční.















5 komentářů:

  1. Měla jsem z těsta strach (málo mléka, velké množství másla, kvasnice do tuku...). Přesto jsem do toho šla, naštěstí. Briosky jsem plnila pecickami mléčné čokolády. Je to naprostá dokonalost, bomba ��. Určitě jsem nepekla naposledy. Moc děkuji za recept. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď, píšu už ji podruhé, protože jsem po čase zjistila, že kamsi zmizela... Mám radost, že briošky chutnaly! Popravdě, také mě poprvé překvapilo, že se máslo prodává už takto na začátku, ale funguje to a těsto je přímo báječné :) Ať se Vám dále dobře peče, Katka

      Vymazat
    2. *že se máslo PŘIDÁVÁ, ne prodává :-)

      Vymazat
  2. Dobrý den, děkuji za recept, opravdu výborné :) dneska péču již po druhé tentokrát bez formy na muffiny, jen nakládané v pekáčku a taky výborné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já moc děkuji za zpětnou vazbu, mám radost, že Vám chutná! Dobrý nápad s tím pekáčkem! Hezký den, Katka

      Vymazat