neděle 5. dubna 2020

Bounty cheesecake


Bounty cheesecake, to je kokos, čokoláda a zase kokos. Toho teda dejte klidně víc než já, měla jsem ho doma málo a nechtěla jsem běžet do obchodu jen kvůli němu. Stejně tak se klidně obejdete bez kokosového mléka, ovšem v tom případě bych náplň zjemnila zakysanou smetanou. Já jsem jednu plechovku měla ve špajzce ještě z minulého roku a našla jsem tam i zbytky různých sušenek. Nechápu, proč se u nás doma zásadně nechává pár kousků na dně krabičky nebo sáčku. Taky to znáte? Každopádně použít můžete různé druhy sušenek bez náplně, já jsem v tom množství utopila i nějaké vanilkové (a dokonce i dvě polomáčené). Rozhodně si ale myslím, že s Koka sušenkama se tenhle cheesecake vyšvihne přímo do kokosového nebe. Zkuste to a dejte mi vědět.


Ingredience 

Korpus

(kulatá forma o průměru 25 cm) 

270 g kakaových sušenek (ideálně kokosových jako Koka sušenky, jinak třeba Bebe...)

30 g strouhaného kokosu
20 g kakaa na vaření
100 g másla, rozpuštěného

Náplň

700 g čerstvého smetanového sýra (Philadephia, Goldessa, Palouček...)

30 g strouhaného kokosu
150 g cukru krystal

200 ml kokosového mléka
3 vejce
3 lžíce hladké mouky 


Čokoládová poleva

100 g kvalitní tmavé čokolády

100 g smetany ke šlehání
 


na ozdobu plátky kokosu nebo třeba Bounty tyčinka (já jsem si ještě rozpustila dvě kostičky bílé čokolády a tou jsem cheesecake po obvodu pocákala)


Postup 
 
Troubu předehřejeme na 180 °C. Dno kulaté otevírací formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem. Sušenky rozdrtíme najemno a smícháme s kokosem, kakaem a rozpuštěným máslem. Směs by měla po zmáčknutí v ruce tvořit hrudky. Poté ji prsty či lžící natlačíme do formy tak, aby dno bylo rovnoměrně pokryté, a dáme na 10 minut předpéct.

Připravíme si krémovou náplň. V mixéru na nízké otáčky vyšleháme sýr s kokosem a cukrem dohladka, opatrně vešleháme kokosové mléko, poté po jednom vajíčka a nakonec i mouku. Krém nalijeme na předpečený korpus a uhladíme stěrkou.

Troubu zeslabíme na 150 °C. Formu dáme na prostřední mřížku a pod ní hlubší pekáček, kam jsme nalili vroucí vodu. Cheesecake pečeme cca 60-70 minut, střed by měl být ztuhlý a jenom mírně se chvět, když formou lehce zahýbeme. Poté ho necháme hodinu odpočívat ve vypnuté troubě a nakonec přes noc vychladíme v lednici. Na vychlazený cheesecake nalijeme čokoládovou polevu (viz níže) a podle chuti ho dozdobíme, třeba kousky Bounty tyčinky nebo kokosem.

Na čokoládovou polevu si v rendlíku nebo v mikrovlnce ohřejeme smetanu téměř k bodu varu, poté do ní nalámeme čokoládu a mícháme do rozpuštění. Opět necháme lehce zchladnout, horká poleva by mohla stéct z cheesecaku dolů. 

















2 komentáře:

  1. Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať, či môžem namiesto hladkej múky použiť kokosovú, aby bol cheesecake poriadna kokosová bomba :)
    Ďakujem pekne za odpoveď a prajem pekný deň

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já myslím, že ano :-) Mouka se přidává na "zahuštění", dá se použít i kukuřičný škrob (třeba u bezlepkového receptu) a někdo ji vynechává úplně. Takže bych se toho vůbec nebála. Hezký den, Katka

      Vymazat