sobota 23. května 2020

Citronovo-malinový chlebíček s bílkovým sněhem


Osvěžující citronová chuť, kyselkavé maliny a sladká čepice z bílkového sněhu. To všechno můžete mít, když si upečete tenhle chlebíček. Výborný bude i bez sněhové pokrývky, já jsem ale potřebovala spotřebovat sníh, který mi zbyl z kremrolí. Navíc jsem v lednici měla otevřené podmáslí a když jsem přemýšlela, jak obojí co nejlépe využít, napadl mě právě chlebíček. Citronová příchuť a sladký meringue se k sobě skvěle hodí a maliny tu kombinaci ještě podtrhnou. A jak krásně to všechno vypadá, Vám asi nemusím říkat.

PS: Chlebíček jsem pekla ve dvou malých papírových formách, jinak vyjde na jednu klasickou chlebíčkovou formu.


Ingredience

180 g cukru krystal
2 vejce
100 ml oleje
120 ml podmáslí
šťáva a kůra ze 2 citronů (cca 30 ml šťávy)
200 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
hrst malin (já jsem použila mrazem sušené)

2 bílky
180 g cukru krystal


Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C. V mixéru vyšleháme vajíčka s cukrem do světlé pěny. Tenkým pramínkem přilijeme olej, podmáslí a citronovou šťávu, vše důkladně zašleháme. Poté opatrně vešleháme i najemno nastrouhanou kůru, mouku s kypřícím práškem a solí. Nakonec stěrkou vmícháme maliny. 

Těsto vlijeme do chlebíčkové formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou, povrch těsta uhladíme. Pečeme asi 60 minut, testujeme špejlí (já jsem pekla ve dvou malých papírových formách, proto čas uvádím jen orientační). Pokud povrch zlátne příliš rychle, přikryjeme ho alobalem. Upečený chlebíček necháme vychladnout ve formě.

Na bílkový sníh v malém rendlíku svaříme 120 g cukru a 40 g vody. Cukr zalijeme vodou, měl by být všechen namočený, poté na mírném plameni bez míchání vaříme, dokud teplota nedosáhne 118 °C. Zbylý cukr (60 g) ušleháme s bílky v mixéru na měkký sníh. Jakmile cukrový sirup dosáhne požadované teploty, opatrně ho za stálého šlehání tenkým pramínkem vlijeme do sněhu. Šleháme, dokud sníh nezchladne - mísa bude mít na dotek pokojovou teplotu. (Postup je sice pracnější, než u klasického sněhu z bílků a cukru, zato je výsledný sníh pevný a tvárný, takže se s ním dá dále pracovat. Navíc tím dojde k tepelné úpravě bílků a odpadá riziko různých nemocí.)

Tip č. 1: Pokud nemáte cukrářský teploměr, můžete vyzkoušet tzv. bublinkový test. Na něj stačí očko z drátu nebo takové to k zavěšení, co najdete třeba na konci kovové metly. Jakmile se vám povede skrz něj vyfouknout cukrovou bublinu, má sirup ideální teplotu a můžete ho přilít k ušlehaným bílkům. Pozor, jakmile teplota příliš stoupne, už bublinky vyfukovat nejdou. Takže je potřeba začít to zkoušet ihned, jak sirup začne hodně bublat.

Tip č. 2: Bílkový sníh můžete také ušlehat ve vodní lázni. Na hrnec s vroucí vodou posaďte misku, aby se její dno nedotýkalo vody. Bílky šlehejte s cukrem na pevný, bílý sníh. (Já používám pouze metodu se sirupem, tzv. italský sníh.)
  
Sníh přendáme do zdobicího sáčku a ozdobně nastříkáme na chlebíček (použila jsem zdobičku ve tvaru slzy, Wilton 104). Opálíme flambovací pistolí nebo krátce zapečeme v troubě pod grilem.






























2 komentáře:

  1. Jeee další recept který určitě vyzkouším. S vámi péct je radost 🙂 🙂. Jen se chci zeptat zda je možné použít maliny mražené? Asi ne že?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší! ❤️ Určitě se použít dají, já obvykle dávám právě mražené maliny, ale teď jsem chtěla vyzkoušet ty lyofylizované. Ať vám chlebíček chutná a těším se na zpětnou vazbu, Katka

      Vymazat