středa 22. července 2020

Citronovo-makový chlebíček


Citron a mák, to je kombinace, která se mi nikdy neomrzí. Ráda po ní sáhnu zvlášť ve chvíli, kdy mám chuť na něco svěžího a ovocného a doma žádné ovoce, co by se hodilo do koláče, nemáme. Tady jsem oboje přidala do jemného těsta a celý chlebíček ještě potřela sladkokyselou citronovou polevou.

Ingredience

2 vejce

130 g cukru krystal
40 ml oleje
1-2 lžíce citronové šťávy

200 g bílého jogurtu
kůra z 1/2 citronu, jemně nastrouhaná
250 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
1 lžíce celého máku

Poleva
*

2 lžíce citronové šťávy (30 ml)

150-200 g cukru moučka

*polevu můžete vynechat, já jsem chtěla zvýraznit citronovou chuť těsta


Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C. V mixéru vyšleháme vajíčka s cukrem do světlé pěny. Tenkým pramínkem přilijeme olej a citronovou šťávu, nadvakrát přidáme jogurt a vše důkladně zašleháme. Poté opatrně vešleháme i najemno nastrouhanou kůru, mouku s kypřícím práškem, sůl a mák.

Těsto vlijeme do chlebíčkové formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou, povrch těsta uhladíme. Pečeme asi 60 minut, testujeme špejlí. Pokud povrch zlátne příliš rychle, přikryjeme ho alobalem. Upečený chlebíček necháme vychladnout ve formě.

Na polevu lžící utřeme citronovou šťávu s cukrem, zabere to několik minut. Výsledná poleva by měla být hodně hustá, jinak z chlebíčku steče dolů.  

Tip: Mě se nejlépe osvědčila opravdu hustá poleva, kterou jsem na chlebíček musela natřít nožem. Po rozetření se po chvilce lehce rozlila, takže nebylo vidět tahy nožem, ale zároveň nestékala dolů. Na druhou stranu, po čase začala vysychat a trochu popraskala, to už nám ale nevadilo. Konzistenci se mi povedlo trefit až na podruhé, proto je na fotce na chlebíčku vespod vidět i ta první, řídká poleva.


















2 komentáře:

  1. Jaké jsou rozměry formy na chlebíček, prosím? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, omlouvám se, že odepisuju až teď, už jsem to zkoušela několikrát, ale odpověď se ne a ne odeslat, snad to teď půjde... Forma je 26 cm délka, šířka 11,5 cm (u dna 8 cm) a výška 8 cm. Myslím, že je to klasická velikost, formu jsem koupila v sadě s formou na dort/bábovku. Hezký den, Katka

      Vymazat