pátek 11. prosince 2020

Kávové ovesné kuličky



Kuličky jsem dělala pro Bigboy Shop, mají teď super řadu ochucených ořechových másel a jedno je právě s příchutí kávy. Máslo ale můžete použít i neochucené, prostě přidáte trochu mleté kávy. Nebo ji nedáte vůbec, jestli kávové dezerty nejsou váš šálek čaje... ehm, kávy. Každopádně mě hned napadlo, že před Vánoci by to chtělo něco rychlého, co s klidem můžete dát na vánoční stůl vedle tradičního cukroví. Kuličky jsou totiž hotové razdva. Trochu jsem se bála, jak to bude ostatním doma chutnat, u nás frčí hlavně ta klasika, ale kuličky chutnaly skoro všem (můj taťka měl problém s ovesnýma vločkama, ty nemá zrovna v lásce). Navíc mi to přijde jako fajn drobnost, kterou školou povinnému dítěti můžete dát do krabičky se svačinou místo obligátních sladkostí. A nebo sobě do práce, pokud si krabičky chystáte taky.


Ingredience

(15-20 kuliček)

30 g kešu ořechů
40 g bílé čokolády
120 g ořechového másla*
30 g medu
špetka soli
špetka jemně mleté kávy
70 g ovesných vloček

*já jsem použila ořechové máslo BigBoy Para Coffee, které obsahuje kešu, para ořechy, bílou čokoládu a hlavně kávu, takže už jsem další nepřidávala. Množství a druh kávy si proto upravte podle sebe, po odležení hmoty ji ochutnejte a případně přidejte ještě trochu kávy.


Postup

Kešu a čokoládu nasekáme nadrobno. Pokud jsou ořechové máslo a med tužší konzistence, opatrně je rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnce. Smícháme je se solí, kávou, vločkami, ořechy a čokoládou a necháme zhruba 30 minut odležet v ledničce. Poté v rukách uválíme malé kuličky (moje měly cca 20 g) a opět necháme vychladit. Skladujeme v lednici, kde vydrží zhruba týden.

Tip: Když se hmota příliš lepí na ruce, stačí si je lehce potřít chuťově neutrálním olejem.












Žádné komentáře:

Okomentovat