pátek 4. prosince 2020

Linecké cukroví



Přiznám se, že když jsem byla malá, nepatřilo linecké cukroví mezi moje nejoblíbenější druhy na vánočním stole, časem jsem mu ale přišla na chuť - zvlášť když si ho můžu namazat višňovou marmeládou. Navíc boduje i u ostatních členů rodiny. Tam ovšem buď suché, bez náplně, nebo naopak slepované nutellou. Takže jsem oprášila recept po babičce, linecké teď peču každý rok a rovnou ve třech provedeních. S nutellou, s višňovou marmeládou a suché.

PS: Výtečná je i varianta s mákem, plněná citronovým krémem - makové linecké cukroví.


Ingredience

(asi 50 větších kousků)

300 g hladké mouky
100 g cukru moučka
200 g másla
2 žloutky
1 lžička vanilkového extraktu / špetka mleté vanilky
kůra a šťáva z 1/2 citronu

kyselejší marmeláda (rybíz, višeň), nutella

Postup

V míse smícháme mouku s cukrem, přidáme máslo nakrájené na plátky a prsty (nebo v robotu se sekacími noži či drátěnou metlou) promneme na hrubou drobenku. Vmícháme rozšlehané žloutky, vanilkový extrakt, citronovou kůru a šťávu a vypracujeme těsto. Zformujeme ho v kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme do druhého dne odležet v lednici.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Na pomoučněném vále těsto vyválíme na plát asi 3-5 mm vysoký, vykrajujeme různé tvary (vždy do dvojice k sobě) a pečeme 6-8 minut na plechu vyloženém pečícím papírem, až začnou zlátnout okraje cukroví. Necháme krátce zchladnout a pak přendáme na mřížku. 

Vychladlé linecké cukroví skladujeme v papírové krabici, aby se rozleželo a změklo. Týden před Vánoci slepujeme marmeládou nebo nutellou (po upečení je cukroví křehké a zbytečně by se lámalo).








2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Moc děkuju! Budu ráda, když ho vyzkoušíte. Hezký předvánoční čas přeju, Katka.

      Vymazat