neděle 17. ledna 2021

Mrkvová bábovka



Doma se nám sešly asi tři kila mrkve, vařenou ji nikdo moc nemusí (až na mě) a syrovou by jsme ji určitě nestihli včas sníst, tak jsem hned přemýšlela, kam ji postupně propašovat, ať nepřijde nazmar. První mě napadla bábovka, vlastně nechápu, jak je možné, že na blogu ještě není. Vždyť doma pečeme bábovku minimálně jednou do měsíce (zdá se to možná málo, ale já málokterý recept točím dokola). Takže bábovka upečena v pátek, v sobotu jsme jeli na celodenní výlet, sněžnou túru, a v neděli ráno zbyly už jen dva kousky.


Ingredience

4 vejce
200 g cukru krystal
250 ml oleje
1 lžička vanilkového extraktu
300 g hladké mouky
1 kypřící prášek do pečiva
1 lžíce mleté skořice
špetka soli
200 g jemně nastrouhané mrkve
100 g mletých pekanových ořechů (můžou být i vlašské ořechy)


Poleva

50 g smetany ke šlehání
100 g kvalitní čokolády

pekanové ořechy


Postup

V míse šleháme vajíčka s cukrem, až zesvětlají a nabudou, trvá to minimálně 5 minut. Tenkým pramínkem postupně přilijeme olej a vanilku, vždy důkladně zašleháme. Zvlášť si v misce smícháme mouku, kypřící prášek, skořici a sůl. Nadvakrát vše přisypeme do mísy a vymícháme těsto. Nakonec opatrně zapracujeme mrkev a ořechy. 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto nalijeme do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou, povrch uhladíme. Pečeme dozlatova, zhruba 50 minut (doba pečení záleží na velikosti formy, pokud do středu bábovky zapíchneme špejli a vytáhneme ji suchou, bez drobečků, je upečeno). Během pečení můžeme bábovku přikrýt alobalem, aby se navrchu nepřipálila. Necháme ji vychladnout ve formě. 

Na polevu ohřejeme smetanu až k bodu varu, přelijeme jí nalámanou čokoládu, necháme chvíli odstát a rozmícháme dohladka. Bábovku potřeme polevou a posypeme ořechy.
















Žádné komentáře:

Okomentovat