sobota 13. března 2021

Banánové cupcakes s krémem



Zbyly nám doma přezrálé banány a s nimi přišel nápad upéct něco na svačinu. Jenže obyčejný banánový chlebíček nebo muffiny se mi dělat nechtělo... Takže nakonec jsem si vyhrála i s krémem a ještě přidala čokoládu, protože banány a čokoláda se k sobě skvěle hodí. Krém je tentokrát na mě trochu neobvyklý, pudinkovo-tvarohový, ale nemusíte se ho bát, příprava je celkem jednoduchá a chutná výborně. Říkala jsem si totiž, že musím vystoupit ze své komfortní zóny (což se rovná mascarpone a bílkovo-máslový krém) a začít zkoušet i něco jiného. Měla jsem obavy, jestli vyšlehaný krém bude dostatečně pevný, aby se s ním dalo zdobit, ale šlo to úplně snadno, krém drží i druhý den a zvládl i řezanou zdobící špičku.


Ingredience

80 g másla, změklého
110 g cukru krystal
2 vejce
150 ml mléka
150 g hladké mouky
110 g cukru krystal

20 g kakaa na vaření
2 lžičky kypřícího prášku
špetka soli
2 zralé banány

Krém

500 ml mléka
2 banánové pudinky v sáčku*
250 g tvarohu ve vaničce
3-5 lžic cukru moučka (podle chuti)

*já jsem dala banánový a vanilkový, abych tu banánovou příchuť trochu zjemnila

Čokoládová ganache

50 ml smetany ke šlehání
50 g tmavé čokolády (používám 52% čokoládu na vaření)

sušené banánové chipsy na ozdobu


Postup

Krém

Den předem si připravíme krém. V rendlíku přivedeme k varu 300 ml mléka, mezitím si ve zbylém mléce dohladka rozmícháme pudinkový prášek. Když je mléko dostatečně horké, přilijeme k němu rozmíchaný pudinkový prášek. Za stálého míchání povaříme asi 5 minut (pozor, pudink zhoustne opravdu rychle, je potřeba důkladně ho míchat, aby se nepřichytil ke dnu). Krém přelijeme do misky, na povrch přitiskneme potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup, a dáme přes noc vychladit do lednice.

Cupcakes

Na cupcakes v mixéru vyšleháme máslo s cukrem do světlé pěny, po jednom zašleháme vajíčka a opatrně přilijeme mléko. Zvlášť smícháme mouku, cukr, kakao, kypřící prášek a sůl, moučnou směs přidáme do mísy od mixéru a vymícháme hladké těsto. Nakonec vmícháme banány dohladka rozmačkané vidličkou.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto rozdělíme do formy na muffiny vyložené papírovými košíčky, naplníme je do zhruba 3/4 výšky. Pečeme asi 20 minut, testujeme špejlí. Necháme vychladnout na drátěné podložce.

Čokoládová ganache

V rendlíku nebo v mikrovlnce ohřejeme smetanu téměř k bodu varu, přelijeme jí čokoládu nalámanou na kousky, necháme chvíli stát a poté vymícháme hladký krém. Necháme ho lehce zchladnout.


Sestavení cupcakes

Předem si z lednice vytáhneme pudink i tvaroh, aby oboje mělo pokojovou teplotu, než začneme připravovat krém. Pudink dohladka vyšleháme v mixéru, po lžících zašleháme tvaroh a cukr. Šleháme opatrně a rychle, až dostaneme pevný a hladký krém.

Tip č.1: Samotný pudink bude hodně ztuhlý a jakmile ho začnete šlehat, bude mísa plná kousků pudinku, ale nemusíte se bát, postupně se vyšlehá na hladký krém. Teprve pak přidejte i ostatní suroviny. Dejte pozor, ať pudink i tvaroh mají pokojovou teplotu, respektivě stejnou teplotu, jinak se krém srazí.

Doprostřed cupcakes udělejte malou dírku (já jsem si pomohla zdobící špičkou) a naplňte ji čokoládovou ganache. Krémem naplňte cukrářský sáček se zdobící špičkou, řezanou nebo kulatou, a ozdobně ho nastříkejte na cupcakes. Polijte je zbylou čokoládou a nahoru zapíchněte sušený banán.

Tip č. 2: Krému je dost na to, abyste cupcakes nazdobili pěkně do výšky. Pokud vám nějaký zbude, dejte ho klidně dětem na svačinu, je to v podstatě domácí termix.
























4 komentáře:

  1. Je mozne pouzit mascarpone misto tvarohu, aby byl krem pevnejsi a dalo se s nim vice rozmanite zdobit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Lucie, s mascarpone v tomto krému bohužel zkušenost nemám. Použít podle mě půjde, protože je samo o sobě pevnější než tvaroh. Každopádně, jak vidíte na fotce, krém byl hodně pevný i s tvarohem, použila jsem na polovinu cupcakes řezanou špičku (Wilton 1M) a drželo to bez hnutí ještě třetí den. Jestli zkusíte mascarpone, dejte vědět :-) Hezký den, Katka

      Vymazat
  2. Děkuji a zařazuji do svého to do listu :)

    OdpovědětVymazat