neděle 17. října 2021

Ořechoví šneci se skořicovou polevou



Tohle jsou ti nejlepší šneci, jaké jsem kdy upekla, přísahám. Nadýchané a vláčné těsto, bohatá náplň z másla, cukru, skořice a lískových ořechů a navrch ještě slaďoučká skořicová poleva. Navíc, pokud se bojíte kynutého těsta, tady budete mít o starost méně, protože není potřeba zadělávat na kvásek, těsto se vymíchá rovnou a pak jen nechá kynout.


Ingredience

(12 šneků) 


300 ml mléka
50 g másla
500 g hladké mouky
50 g cukru krystal
1 sáček sušeného droždí
špetka soli
1 vejce

Náplň

100 g másla, změklého
100 g cukru krystal 
2 lžičky mleté skořice
100 g lískových ořechů, najemno posekaných

Poleva*

30 g mléka 
30 g másla 
160 g cukru moučka 
1 lžičk mleté skořice 

 *pokud chcete šneky jen lehce pocákat, bude vám stačit polovina polevy


Postup

Do rendlíku nalijeme mléko, přidáme máslo nakrájené na plátky a necháme ho rozpustit. V míse smícháme mouku, cukr, droždí a sůl. Přilijeme teplé mléko s máslem (ne horké, těsto by nevykynulo). V mixéru s hnětacím hákem nebo ručně vypracujeme lehce lepivé těsto, trvá to minimálně 5 minut (ručně ještě déle). Mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme asi hodinu a půl kynout. 

Na lehce pomoučněném vále vyválíme obdélník cca 30 cm široký a 1 cm vysoký. Máslo s cukrem a skořicí prošleháme krému a potřeme jím těsto, posypeme ho oříšky. Těsto svineme v roládu a opatrně nakrájíme na 12 kousků. Všechny šneky naskládáme do formy vymazané máslem (použila jsem keramický pekáček, cca 24x35 cm), ideálně s centimetrovými rozestupy, a necháme ještě 30 minut kynout přikryté utěrkou.

Tip: Pokud chcete, aby se šneci po upečení snadno od sebe odtrhávali, pomažte je z boku rozpuštěným máslem (stejně jako když pečete buchty).

Troubu předehřejeme na 180 °C. Šneky pečeme dozlatova, asi 40 minut (délka pečení záleží i na formě, jakou máte, v keramickém pekáčku je musím obvykle péct o něco déle). Ihned po vytažení z trouby šneky potřeme polevou.

Na polevu rozpustíme máslo v mléce, odstavíme ze sporáku, vmícháme cukr a skořici a dohladka rozmícháme. 


















2 komentáře:

  1. Zdravím, Katka. Vyskúšané, náplň skutočne výborná, ale ani zďaleka som ich nemala tak krásne :-) Možno nabudúce, kynuté cesto je stále tak trochu slabšie miesto. Krásny den, a ďakujem za recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, kynuté těsto chce trénink, ale myslím, že doma budou jen rádi, ne? :-) Navíc, já bych ty moje šneky jako krásné rozhodně nepopsala. Ale moc děkuju! Katka

      Vymazat