neděle 20. února 2022

Ořechová bábovka



Pekla jsem ji v pátek, dneska už zbyl jen kousek na snídani, ale ještě pořád je vláčná a měkkoučká. Není nic víc než bábovka na neděli - pokud teda zrovna nepeču dort nebo třeba koblihy s vanilkovým krémem. Pořád je to ale bábovka, která bude mojí srdcovkou.


Ingredience

2 vejce
150 g cukru krystal
120 ml oleje
250 ml mléka
200 g hladké mouky
1 kypřící prášek do pečiva
špetka soli
150 g jemně mletých vlašských ořechů 

Poleva 

100 g mléčné čokolády 
10 g másla 
4 lžíce smetany ke šlehání 


Postup 

V míse šleháme vajíčka s cukrem, až zesvětlají a nabudou, trvá to minimálně 5 minut. Tenkým pramínkem postupně přilijeme olej a mléko, vždy důkladně zašleháme. Zvlášť si v misce smícháme mouku, kypřící prášek, sůl a mleté ořechy. Nadvakrát vše přisypeme do mísy a vymícháme hladké těsto.

Troubu předehřejeme na 170 °C. Těsto nalijeme do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Pečeme dozlatova, zhruba 1 hodinu (doba pečení záleží na velikosti formy, pokud do středu bábovky zapíchneme špejli a vytáhneme ji suchou, bez drobečků, je upečeno). Během pečení můžeme bábovku přikrýt alobalem, aby se navrchu nepřipálila. Necháme ji vychladnout ve formě. 

Na polevu rozpustíme čokoládu s máslem, přidáme smetanu a vymícháme hladký krém. Zdobila jsem mletými ořechy, čokoládovými kuličkami a zlatou sušenkou.










Žádné komentáře:

Okomentovat