sobota 25. dubna 2015

Malovaná roláda se šlehačkou a drcenými pusinkami

Piškotová roláda se šlehačkou je prostě klasika. Nadýchané těsto, nadýchaná náplň a všechno se to přímo nadýchaně rozplývá na jazyku. Pečení zabere jen pár minut, ušlehat smetanu zrovna tak, jenom to úhledné smotání bývá občas považováno za vyšší cukrářskou. A přitom na tom nic není, uvidíte. A rovnou si zkuste na roládu namalovat nějaký pěkný vzor. Křupavé pusinky ve šlehačce budou už jen tou pověstnou tečkou.


Ingredience

100 g polohrubé mouky
100 g cukru krystal
4 vejce

1 kelímek šlehačky
2 lžíce moučkového cukru
sněhové pusinky

Postup

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Na piškot šleháme žloutky s cukrem, až směs zesvětlá a nabyde, přidáme mouku. Z bílků ušleháme pevný sníh, poté po částech vmícháme do těsta. Z těsta si oddělíme zhruba 50 gramů, přidáme trošku gelového barviva, stačí na špičku párátka, a dobře rozmícháme.Těsto můžeme obarvit i trochou kakaa.

Plech vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem. Máslo dobře přichytí papír, takže se při malování nebude hýbat. Obarveným těstem naplníme zdobicí sáček a ustřihneme špičku. Vzor nakreslíme podle vlastní fantazie, případně si vytiskneme šablonu a podložíme pečící papír.

Tip: Malujeme rychle, těsto má tendenci se trochu roztékat. Případně ho můžeme zkusit zahustit trochou mouky. Vzor vybíráme podle šikovnosti, lépe ale nějaký drobnější, aby na roládě dobře vynikl. Nic nezkazí puntíky nebo proužky.

Pečeme zhruba 2-3 minuty, poté rychle, ale opatrně nalijeme a rovnoměrně rozetřeme neobarvené těsto a pečeme asi 8 minut do zlatova. Mezitím si nachystáme utěrku, namočíme ji do studené vody a pečlivě vyždímáme. Utěrku položíme na upečený korpus a za pomoci prkénka převrátíme. Sloupneme pečící papír a roládu zavineme i s utěrkou, necháme vychladnout. Pozor, vzor musí být navrchu.

Šlehačku ušleháme i s cukrem do tuha. Roládu rozvineme, potřeme šlehačkou, posypeme rozdrobenými sněhovými pusinkami a opět zavineme.

Žádné komentáře:

Okomentovat