pátek 12. června 2015

Borůvkovo-jahodová tvarohová zmrzlina

K létu patří taky zmrzlina. A tahle je rychle hotová, osvěžující a přitom krémová. Protože obsahuje minimum cukru a žádná vajíčka, potřebuje víc času, aby dostatečně povolila. Nebo víc práce se lžičkou. Borůvky a jahody si namíchejte podle svojí chuti, jen počítejte s tím, že borůvková modř se prostě nezapře a nad jahodovou červení v závěru snadno zvítězí.


Ingredience

400 g měkkého tvarohu
1 kelímek smetany ke šlehání (180 ml)
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 lžičky vanilkových zrníček (nemusí být, ale dodají šmrnc)
30 g cukru moučka (nebo podle chuti, mraznička ještě trochu sladkosti ubere)
200 g jahod a borůvek 

Postup

TVaroh smícháme se smetanou, vanilkovým extraktem a zrníčky. Vychlazené jahody a borůvky rozmixujeme s cukrem, přidáme k tvarohu. Směs nalijeme do zmrzlinovače a další práci necháme na něm. Hotovou zmrzlinu dáme ztuhnout do mrazáku.

Pokud nemáme zmrzlinovač, vložíme tvarohovou směs rovnou do mrazáku a každou půlhodinu důkladně promícháme metličkou. Zmrzlina tak bude nadýchaná a bude tuhnout rovnoměrně.

Tip: Místo vanilkového extraktu a zrníček můžeme použít rovnou celý vanilkový lusk. Ten rozřízneme, vyškrábneme zrníčka a vše krátce ohřejeme ve smetaně (neměla by přejít varem). Smetanu musíme nechat důkladně vychladit v lednici, takže nejlépe začít den předem.

Před podáváním necháme zmrzlinu minimálně čtvrt hodiny povolit.

2 komentáře:

  1. No, tak ta je boží, mám v plánu si teď taky pořídit nějaký zmzlinovač, ale i s kompresorem, aby to bylo hned, tak jsem zvědavá, jak pořídím, potom tento recept musím vyzkoušet :) a máš moc hezký blog, škoda, že jsem ho neobjevila dříve :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :-) Já mám obyčejný zmrzlinovač z Lídlu, nejlepší je rovnou z něj, bez zastávky v mrazničce, ale jde to i bez toho, jen se musí nechat déle povolit.

      Vymazat