úterý 13. října 2015

Cake pops: dortová lízátka s bílou čokoládou a vanilkou


Když někomu vysvětlujete, co to jsou "cake pops", jde to trochu těžko. Cake pop je vlastně dort ve tvaru lízátka. Takový dort na špejli. Rozdrobený dortový korpus spojený krémem a vytvarovaný do kuličky. Nabodnutý na lízátkovou tyčku a politý čokoládou, případně dozdobený fondánem a cukrovým máčkem. Ve světě je populární posledních pár let, u nás se s ním zatím setkáte nejspíš jen výjimečně (nebo se mýlím?). Například na svatbách, kde mají sladký koutek s minidezerty. Oblíbené jsou cake pops obzvlášť u dětí, kterým se líbí, že to je a není lízátko, ale ocení je třeba i ti, co si nechtějí zapatlat ruce. Cake pops vypadají slavnostně a přitom je to jen taková dortová jednohubka, kterých si v klidu můžete dát několik, zatímco s kusem dortu byste si akorát zaplácli žaludek. A to nesmím zapomenout na tu božskou chuť - lehký piškot s krémem z bílé čokolády ovoněný vanilkou, s čokoládovou polevou navrch...


Ingredience

(cca 70 cake pops) 

100 g cukru krystal
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
120 ml oleje
120 ml mléka
200 g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli

Ganache z bílé čokolády

120 g bílé čokolády (v peckách nebo kvalitní na vaření)
100 ml smetany na šlehání
1 lžička vanilkového extraktu
(2 lžíce změklého másla nebo mascarpone)

Poleva

bílá čokoláda v peckách
rostlinný olej

Postup 

Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse prošleháme vajíčka s cukrem, vanilkovým extraktem, olejem a mlékem, poté vmícháme všechny zbylé suroviny. Těsto nalejeme na menší plech vyložený pečícím papírem a pečeme, až povrch zpevní, asi 8-10 minut. Tentokráte není příliš žádoucí, aby byl korpus upečený dozlatova, měli bychom v cake pops tvrdé kousky. Necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme ganache z bílé čokolády. Smetanu ohřejeme v rendlíku nebo v mikrovlnné troubě, až bude velmi horká, a odstavíme. Přidáme nalámanou čokoládu a vanilku, mícháme do rozpuštění. Necháme lehce zchladnout.
Korpus nadrobíme do mísy, zalijeme ganache a důkladně prohněteme , až vznikne hutná hmota připomínající těsto. Pokud se hmota příliš drobí, můžeme přidat 1-2 lžíce změklého másla nebo mascarpone. Rukou tvarujeme malé kuličky. Dáme je ztuhnout do mrazáku, alespoň na 20 minut.*

Čokoládu rozpustíme v hlubší misce ve vodní lázni nebo v mikrovlnce**. Namočíme do ní lízátkovou tyčku nebo špejli a zabodneme do kuličky. Opět dáme asi na 20 minut do ledničky/mrazáku, čokoláda ztuhne a kuličky nebudou z tyčky padat během máčení do polevy.

Pokud čokoláda v misce příliš zchladla, znovu ji rozpustíme. Každou kuličku namočíme do čokolády, necháme okapat (můžeme tyčkou pomalu otáčet nebo lehce poklepat na okraj misky). Hotové cake pops buď postavíme na talíř vyložený pečícím papírem nebo zapíchneme do podložky, třeba z polystyrenu. Zdobíme barevným máčkem nebo fondánem.

V chladu vydrží až pět dní.

*Kuličky si můžeme nachystat dopředu, v mrazáku vydrží i několik týdnů. Stačí je zmrazit na tácku a pak sesypat do sáčku.

**Pokud čokoládu v peckách rozpouštíte v mikrovlnce, postupujte opatrně, aby se nespálila. Nastavte výkon na 50 %, čokoládu nechte rozpouštět asi 30 vteřin, poté ji pečlivě promíchejte a dál rozpouštějte po 10 vteřinách, pokaždé nezapomeňte promíchat. Na začátku můžete přidat asi půl lžičky rostlinného oleje (na cca 200 g čokolády), dodá lesk.






4 komentáře:

  1. Nádherné jsou :) Já jsem se k nim pořád ještě nedostala..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušejte, stojí to za tu práci a čas. Přiznám se ale, že ještě radši u nás všichni máme ty čokoládové - http://www.navidlicku.com/2015/12/cake-balls-dortove-pralinky.html#more

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Lenko, děti budou určitě nadšené! Hezký předvánoční čas, Katka.

      Vymazat